Характерно за яйцата по панагюрски е киселото мляко, което обилно е подправено с чесън и копър. В него се излива запръжка, в която има червен пипер. Ако забулените яйца са ви любими, но все пак имате нужда от малко разнообразие, тази рецепта е точно за вас. Към традиционните продукти добавяме печени тиквички и кашкавал.
Съставки
- 3 бр. Тиквички
- 4 бр. Яйца
- 1 кофичка Кисело мляко
- 4 скилидки Чесън
- 1 с.л. Зехтин
- 50 г Кашкавал
- 1/2 ч.л. Сол
- 2 стръка Копър
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете тиквичките на тънко, по дължина. Намажете парчетата със зехтин. Поръсете ги със сол и ги подредете върху застлана с хартия за печене тава. Фурната трябва да е предварително затоплена на 180 градуса. Печете 30 минути.
- 2. Сипете вода в малка тенджерка и оставете да заври. Преместете от котлона и чукнете яйцата вътре. намалете котлона и върнете тенджерата с яйцата, докато се забулят. Отнема около 7-8 минути.
- 3. Извадете готовите тиквички и ги овкусете с кисело мляко, в което сте сложили ситно нарязаните чесън и копър.
- 4. От печените тиквички и млякото направете гнездо в чинията. Отгоре настържете кашкавала. В гнездото положете готовите яйца.