Един нежен и вкусен десерт със сезонни плодове и бита сметана. Рецептата не е трудна. Има две условия, които трябва да спазите - важно е яйцата и маслото да са на стайна температура, а когато изсипете сместа, леко тупнете формата в повърхността на масата, за да не остават въздушни мехурчета в тестото.
За ягодовото сладко
5 ч.ч. нарязани на половинки ягоди
5 с.л. захар
За крема
1 1/2 ч. ч. пълномаслена сметана за разбиване
3 с. л. захар
За ягодовото сладко смесете половината от ягодите и захарта в средна купа. Намачкайте с вилица. Добавете и останалите ягоди, нарязани на половинки. Сложете да ври 15-20 минути на средна температура.
Разбийте сметаната със захар или според указаното на опаковката. Трябва да стане твърда и да се образуват върхове, когато вдигнете от нея нагоре.
Поставете кексчето в купа или чиния, залейте със сладкото, отгоре поставете от сметаната. Друг вариант за сервиране е да сложите повече от сладкото, върху него от сметаната, а отстрани на тях - кексчето. Гарнирайте с прясна мента или мащерка.
Съставки
- 1/2 ч.л. Морска сол
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 1/2 ч.ч. Грис
- 1 1/2 ч.ч. Брашно
- 2 с.л. Тръстикова захар
- 1 ч.ч. Захар
- 3 бр. Яйца
- 12 с.л. Краве масло
- 1 бр. Лимон
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете гнездата на форми за мъфини обилно.
- 2. В голяма купа разбийте маслото, докато стане на лек и пухкав крем за около 2 минути. Добавете захарта и бийте още 3 минути.
- 3. Добавете яйцата и разбивайте, докато сместа стане лъскава и гладка.
- 4. Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и солта.
- 5. Добавете брашнената смес към останалата като разбивате с миксера на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и малко настъргана кора от лимон.
- 6. Сипете от сместа във формите за мъфини с лъжица. Леко тупнете тавата в масата, за да може ако има въздушни мехурчета да се спукат.
- 7. Печете 30-35 минути до златисто.
- 8. Оставете да се охладят напълно, след това внимателно извадете мъфините от тавата.