Неустоима италианска наслада!
Съставки
- 250 мл Прясно мляко
- 1 1/2 ч.л. Бакпулвер
- 10 бр. Жълтъци
- 120 г Кафява захар
- 430 г Брашно
- 120 г Краве масло
- 1 с.л. Пудра захар
- 300 мл Сметана
- 150 г Портокалови кори
- 2 бр. Портокали
- 600 г Извара
- 1/2 ч.л. Сол
- 3 с.л. Ванилова захар
Начин на приготвяне
- 1. За тестото: 300 г брашно, набухвателят, захарта, солта и нарязаното на парченца масло (80 г) се намачкват на трохи.
- 2. Добавят се 3 жълтъка и 2 с.л. вода. Замесва се тесто.
- 3. Готовото тесто се охлажда за 1 час.
- 4. За крема: жълтъците се разбиват с ваниловата захар и брашното. Налива се кипящото мляко и се разбърква до еднородност.
- 5. Сместа се изстудява и се смесва с изварата.
- 6. Обелват се портокалите, изрязва се вътрешността им и се добавя заедно със сока и портокаловите корички в изварата.
- 7. 2/3 от тестото се разточва на кора с диаметър 36 см. Слага се в намазана с масло форма. Леко се набожда с вилица.
- 8. Върху тестото се изсипва сместа с изварата, подравнява се повърхността и краищата на тестото се загръщат върху плънката.
- 9. От останалото тесто се разточват ленти с ширина 1,5 см., които се поставят във вид на решетка върху сладкиша, и се намазват с масло.
- 10. Сладкишът се пече на 180 градуса около 40 минути. Покрива се с фолио и се пече още 20 минути.
- 11. Докато тартата се изстуди, студената сметана се разбива на пяна, като постепенно се сипва пудрата захар.