Ако попитате някой чужденец кое е най-популярното българско ястие, вероятно ще чуете - „шопска салата“ или „баница“. И няма да сгреши. Със своите български цветове – червено, зелено и бяло – шопската салата се е превърнала в кулинарна визитка на България.
Само че това свежо ястие не е част от вековна традиция, предавана от баба на внуче. Напротив, създадена е по съвсем различна причина!
Историята на шопската салата
Шопската салата е създадена в средата на XX век като част от усилията на държавно предприятие. Това се случва след Втората световна война с цел да рекламира България като туристическа дестинация, пише The mediterranean dish.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Според множество източници, включително Уикипедия, идеята е била да се създаде лесна, евтина, вкусна салата, която да се предлага на туристи по Черноморието.
Мястото, на което се ражда рецептата е ресторант в популярен и до днес курорт - Св. св. Константин и Елена, съвсем близо до Варна през 1955 г.
Защо салатата се казва „шопска“?
Интересното е, че макар салатата да е създадена на морето, името й идва от съвсем различен регион – Шоплука, разположен около София. Това е нарочно решение – шопите са възприемани като традиционен и твърдоглав български народ. Името „шопска салата“ просто звучи автентично – макар реално шопите никога да не са я готвили в този й вид.
Рецепта за шопска салата
- Домати;
- Краставици,;
- Печени или сурови чушки;
- Лук;
- Сирене;
- Магданоз.
Съставките са типични за почти всички балкански кухни. Затова и много страни от Балканите имат своя собствена рецепта за салатата. Но именно българската шопска салата става международно призната, когато през 2014 г. е избрана за най-популярното българско ястие в Европа в анкета на Европейския парламент.
Рецепта за шопска салата със сирене от кашу вижте във видеото тук:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK