Тиквеният хумус е здравословно и вкусно ястие. Най-добре се получава с тиква, която е печена. С варена също ще получите приятен хумус, но печената е по-ароматна и с наситен вкус. 

Рецептата е бърза и лесна. Съчетава се добре с печен сусам и листа от пресен магданоз. Тиквата много добре се овкусява с кайенски пипер, къри и индийско орехче. 

Съставки

  • 250 г Тиква
  • 5 с.л. Нахут
  • 1 с.л. Печен сусам
  • 2 с.л. Тахан
  • 1 с.л. Лимонов сок
  • 1 с.л. Зехтин
  • 1 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.л. Лют червен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Пасирайте печената тиква и нахута заедно, докато се получи гладка смес. 
  • 2. Към нея добавете тахана и лимоновия сок. разбъркайте енергично.  
  • 3. Овкусете със сол и лют пипер.