Качамакът е традиционно българско ястие, което обикновено се приготвя с много масло, червен пипер, сирене и дори пръжки. Получава се гъста каша, в която се натрошава сирене. Това може да е основно ястие за обяд или вечеря.
Когато ви се иска да сготвите нещо бързо, но и да е в атрактивна форма - ви предлагаме тези хрупкави пръчици. Освен да се свари царевичната грис, те се и запичат, за да получат хрупкава златиста коричка и да останат меки отвътре. В тази форма са много подходящи за носене в кутия за обяд в училище или в офиса.
Съставки
- 1,5 ч.ч. Царевичен грис
- 1,5 ч.ч. Вода
- 150 г Краве масло
- 150 г Краве сирене
- 2 с.л. Червен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Кипнете водата в малка, дълбока тенджера. Когато започнат да излизат балончета, сипете царевичната грис и започнете да бъркате енергично с дървена лъжица. Намалете котлона и оставете да се свари, докато стане гъста смес.
- 2. Добавете 50 г масло и натрошете сиренето. Разбъркайте. Добре сварения качамак се отделя лесно от стените на съда и е гладък на повърхността.
- 3. В друг съд разтопете останалото масло и запържете в него червения пипер. Сипете сместа при качамака и разбъркайте. оставете да се охлади.
- 4. Застелете тава с хартия за печене. От изстиналата смес вземайте парче, колкото кибритена кутия и между дланите си оформете правоъгълни пръчици. Подредете ги в тавата.
- 5. Печете на 180 градуса за 7 минути, или докато придобият златиста коричка.