За мнозина манголдът е непознато растение. Нека ви го представим така - братовчед е на спанака, наричат го още и листно цвекло. Но листата му са малко по-широки и по-къдрави от на тези две растения. Дръжките може да са в различни цветове - бели, зелени, розови, лилави или жълти.
Манголдът е изключитлено полезна храна. В 100 г сурово зеленослистно се съдържат 122% от препоръчителната дневна доза витамин А. И не само това - той е богат източник на витамин С, витамин К и витамини от група В. Може да изплзвате листата за салати, супи, смутита и баници. В тази рецепта ви го предлагаме като гарнитура за риба. Готви се бързо - достатъчни са десетина минути в тигана, за да омекне и да стане чудесен завършен на филето от сьомга.
Съставки
- 4 бр. Филе от сьомга
- 1 глава Шалот
- 2 скилидки Чесън
- 1 връзка Манголд
- 2 с.л. Оцет
- 2 с.л. Естрагон
- 2 ч.л. Дижонска горчица
- 1 ч.л. Пчелен мед
- 1 щипка Сол
- 1 щипка Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. В малка купа разбъркайте оцета с естрагона, горчицата, меда и ¼ чаша зехтин. Овкусете винегрета със сол и черен пипер.
- 2. В голяма тенджера загрейте 1 с. л зехтин. Добавете нарязаните стебла на манголта, наситения шалот и чесън и гответе, като разбърквате често. За около 5 минути стъблата омекват. След това добавете и листата и гответе още 2 минути. Сипете половината от винегрета при зеленчука.
- 3. Подправете сьомгата със сол и черен пипер. В голям тиган загрейте останалата 1 супена лъжица зехтин. Добавете сьомгата, с кожата надолу и я пригответе на умерено висока температура, като леко я натиснете с помощта на шпатула. Гответе 3 минути, докато кожата стане светлокафява. Обърнете сьомгата и повторете за още 3 минути.
- 4. В чиния поставете първо сготвения манголд, а върху него сложете рибата.