При месене в тестото за хляба се вкарва въздух, което помага да се развие глутенът и хлябът да стане бухнал и мек. Ако обаче нямате време да месите или просто не ви харесва, може да направите хляб, при който просто има по-дълго втасване. Това позволява на дрождите от маята да развият силата си и крайният ефект е същият.

 

Този хляб с риган не се меси. Тестото се забърква с дървена лъжица и еднократно се оформя с ръце на топка. Това е достатъчно, за да получите мек хляб с въздушни шупли и хрупкава долна и горна коричка. 


В рецептата използваме ароматни пресни подправки - мащерка и риган. По желание може да ги замените с други ваши любими - чубрица, розмарин и т.н. 

Съставки

  • 1 ч.ч. Брашно тип \\\"Грахам\\\"
  • 1 ч.ч. Бяло брашно
  • 2 ч.ч. Пълнозърнесто брашно от лимец
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Кафява захар
  • 20 г Прясна мая
  • 1 ч.ч. Вода
  • 3 стръка Мащерка
  • 4 стръка Риган
  • 1 с.л. Зехтин
  • 40 г Краве масло
  • 1 ч.ч. Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте трите вида брашно в голяма тава. Добавете солта и леко разбъркайте, за да се смеси. Отделете 1/2 ч.ч. от брашното за поръсване.
  • 2. В купа сипете водата и прясното мляко и леко ги затоплете. Сложете маята и захарта и размийте между пръстите си. Оставете леко да шупне за 10 минути. 
  • 3. Сипете млякото в дълбока купа, в която ще има достатъчно място тестото да втасва. Добавете листата и цветовете на 3 стръка от ригана и малко мащерка. Лъжица по лъжица добавете и брашното със солта. Бъркайте с дървена шпатула, докато стане меко, лепкаво тесто. завийте с кърпа и оставете да втасва 1 час. 

     

  • 4. Набрашнете дланите си и изсипете тестото в тава. Поръсете с останалото брашно и оформете на топка. Оставете да втасва още 30 минути. 
  • 5. Загрейте фурната на 200 градуса. 
  • 6. Поръсете тавата за печене с малко зехтин, а отгоре с брашно. Разстелете тестото и леко го притиснете, за да се оформи на пита. Поръсете със зехтин. Печете 30 минути. 

     

  • 7. 10 минути преди да е готово, извадете хляба и го намажете с масло. Поръсете с едра сол и още риган и върнете във фурната. 
  • 8. Кората на топлия, готов вече хляб отново намажете с масло и поръсете с риган и мащерка.