По стар български обичай на Лазаровден жените варят жито. Лазарова задушница е и се раздава в памет на покойниците, както и за здраве и берекет.
На Лазаровден момите, закичени с много цветя в косите, обикалят къщите и пеят песни за здраве на всички в семейството. Пролетта е факт. Всичко е свежо, топло и леко. От благодарност стопаните пълнят кошниците им с яйца, които на следващата седмица, за Великден, те ще боядисат.
Съставки
- 22 г Мая
- 1 щипка Сол
- 70 г Краве масло
- 500 г Брашно
- 1 щипка Захар
Начин на приготвяне
- 1. Разтворете маята в хладка вода. Оставете я да шупне за 10 минути.
- 2. Пресейте брашното и в средата оформете кладенче. В него сложете солта, захарта, мекото масло и водата с мая. Замесете до получаването на меко тесто, като добавите още вода.
- 3. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои обема си.
- 4. Разделете тестото на две равни части. Всяка от тях разделете на 3. Разтеглете ги на фитили с еднаква дължина и дебелина.
- 5. Слепете фитилите в единия им край, като леко ги притиснете един за друг. Сплетете на плитка, като прехвърляте двете странични парчета тесто.
- 6. Готовите хлебчета плитки поставете в тава, намазана с олио.
- 7. Печете на 170 градуса около 40 минути.