Думата "киноа" идва от изписването на испански на името на индианското племе кечуа "кinwa". Древните инки са считали културата за свещена и са я наричали "майката на всички зърна".
Тази култура НЕ съдържа глутен - добра новина за всички, които имат непоносимост към тази съставка. Обяснението е простичко - киноа, всъщност, принадлежи не към семейство Житни, а към Щирови, към които се отнасят спанака и цвеклото. В сравнение с всички други зърнени култури, киноата се отличава с високото си съдържание на ценни хранителни вещества. Зърната съдържат незаменими аминокиселини, както и впечатляващи количества калций, фосфор и желязо.
Съставки
- 2 бр. Яйца
- 2 с.л. Брашно
- 2 бр. Моркови
- 1/4 с.л. Черен пипер
- 1/2 ч.ч. Пармезан
- 1/4 ч.ч. Магданоз
- 1/2 с.л. Сол
- 2 скилидки Чесън
- 2 стръка Зелен лук
- 1 ч.ч. Киноа
Начин на приготвяне
- 1. Киноата се сварява. Фурната се загрява на 150 градуса. Всички продукти се смесват в следната последователност...
- 2. Киноа
- 3. Яйца
- 4. Настъргани моркови
- 5. Зелен лук
- 6. Намачкани скилидки чесън
- 7. Настърган пармезан
- 8. Брашно
- 9. Сол и черен пипер
- 10. Разбърква се добре...
- 11. Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които се пекат не повече от 15-20 минути...
- 12. Еt voila! Вкусното чудо е пред нас в цялото си изкусително великолепие!