Думата "киноа" идва от изписването на испански на името на индианското племе кечуа "кinwa". Древните инки са считали културата за свещена и са я наричали "майката на всички зърна".

Тази култура НЕ съдържа глутен - добра новина за всички, които имат непоносимост към тази съставка. Обяснението е простичко - киноа, всъщност, принадлежи не към семейство Житни, а към Щирови, към които се отнасят спанака и цвеклото. В сравнение с всички други зърнени култури, киноата се отличава с високото си съдържание на ценни хранителни вещества. Зърната съдържат незаменими аминокиселини, както и впечатляващи количества калций, фосфор и желязо.

Съставки

  • 2 бр. Яйца
  • 2 с.л. Брашно
  • 2 бр. Моркови
  • 1/4 с.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.ч. Пармезан
  • 1/4 ч.ч. Магданоз
  • 1/2 с.л. Сол
  • 2 скилидки Чесън
  • 2 стръка Зелен лук
  • 1 ч.ч. Киноа

Начин на приготвяне

  • 1. Киноата се сварява. Фурната се загрява на 150 градуса. Всички продукти се смесват в следната последователност...
  • 2. Киноа

     

  • 3. Яйца

     

  • 4. Настъргани моркови

     

  • 5. Зелен лук

     

  • 6. Намачкани скилидки чесън

     

  • 7. Настърган пармезан

     

  • 8. Брашно

     

  • 9. Сол и черен пипер

     

  • 10. Разбърква се добре...

     

  • 11. Получената смес се разпределя във формички за мъфини, които се пекат не повече от 15-20 минути...

     

  • 12. Еt voila! Вкусното чудо е пред нас в цялото си изкусително великолепие!