Хачапури е грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене. Приготвя се затворено или полуотворено. Сервира се като основно ястие. В различните краища на Грузия това ястие се приготвя по различна рецепта и в различни форми, но най-характерната за хачапури е тази във форма на лодка. Плънката също може да е разнообразна, но най-известната е именно тази, която ви представяме днес - с яйце и сирене.

Съставки

  • 1 пакетче Суха мая
  • 20 г Краве масло
  • 100 г Кашкавал
  • 200 г Краве сирене
  • 1 щипка Сол
  • 1 бр. Яйце
  • 2 ч.ч. Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. От брашното, прясното мляко, яйцето, маята и солта замесете меко тесто, което трябва леко да лепне. Оставете го да втаса на стайна температура.
  • 2. Разделете го на 4 равни части и оставете да починат за 15 минути. 
  • 3. Направете плънката - настържете сиренето и кашкавала. Добавете и разтопеното масло.
  • 4. От всяка топка тесто оформете типичната за хачапури форма - овална. В средата сложете от плънката, а краищата леко прегънете, за да не се изсипе, а да стане като лодка.
  • 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Извадете и направете малка дупка в средата, в която да сложете по един жълтък. Печете до готовност.

     

  • 6. След изваждане от фурната задушете с хавлиена кърпа, за да омекне леко коричката.