Съставки
- 2 л Патладжани
- 50 шушулки Брашно
- 1 мл Яйце
- 40 кръгчета Пармезан
- 3 г Чесън
- 1 мл Доматено пюре
- 700 г Смлени домати
- 1 ч.л. Захар
- 2 стръка Босилек
- 1/2 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. 1. В тенджера загрейте зехтина, добавете нарязания на филийки чесън и запържете за около минута.
- 2. 2. Налейте доматите,овкусете със захар, сол и черен пипер и варете 15 минути на средно силен огън,като разбърквате периодично.
- 3. 3. Измитите патладжани нарежете на филийки с дебелина около половин сантиметър и поръсете със сол от двете страни. За 4 порции ще ви трябват 8 еднакви по големина филийки патладжан.
- 4. 4. Нарежете босилека на жулиени и го добавете към готовия доматен сос.
- 5. 5. В три плитки чинии сложете брашно, яйце и галета и всеки продукт овкусете със сол и черен пипер.
- 6. 6. Към галетата добавете ситно настъргания пармезан и разбъркайте добре.
- 7. 7. С кухненска хартия подсушете филийките патладжан и всяка овалвайте последователно в брашно, яйце и накрая в сместа от галета и пармезан.
- 8. 8. В тиган загрейте 50мл зехтин и маслото и пържете патладжана за около 2 минути от всяка страна, докато стане златист и хрупкав.
- 9. 9. Запържените патладжани извадете върху домакинска хартия и оставете за малко, колкото да поеме излишната мазнина.
- 10. 10. Покрийте тава за печене с домакинска хартия и подредете половината патладжан.
- 11. 11. Покрийте с по 1-2 супени лъжици от доматения сос, отгоре поставете нарязаната на дебели филийки моцарела и отново сложете от соса.
- 12. 12. Добавете по 1 чаена лъжичка босилеково песто и покрийте с останалия патладжан. Завършете с по 1 супена лъжица от соса.
- 13. 13. Ако ви остане доматен сос, прехвърлете в буркан и приберете в хладилника.
- 14. 14. Запечете за 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Поднесете с хрупкав хляб и пресен босилек.