Съставки

  • 2 л Патладжани
  • 50 шушулки Брашно
  • 1 мл Яйце
  • 40 кръгчета Пармезан
  • 3 г Чесън
  • 1 мл Доматено пюре
  • 700 г Смлени домати
  • 1 ч.л. Захар
  • 2 стръка Босилек
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.л. Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. 1. В тенджера загрейте зехтина, добавете нарязания на филийки чесън и запържете за около минута.
  • 2. 2. Налейте доматите,овкусете със захар, сол и черен пипер и варете 15 минути на средно силен огън,като разбърквате периодично.

     

  • 3. 3. Измитите патладжани нарежете на филийки с дебелина около половин сантиметър и поръсете със сол от двете страни. За 4 порции ще ви трябват 8 еднакви по големина филийки патладжан.
  • 4. 4. Нарежете босилека на жулиени и го добавете към готовия доматен сос.
  • 5. 5. В три плитки чинии сложете брашно, яйце и галета и всеки продукт овкусете със сол и черен пипер.
  • 6. 6. Към галетата добавете ситно настъргания пармезан и разбъркайте добре.
  • 7. 7. С кухненска хартия подсушете филийките патладжан и всяка овалвайте последователно в брашно, яйце и накрая в сместа от галета и пармезан.
  • 8. 8. В тиган загрейте 50мл зехтин и маслото и пържете патладжана за около 2 минути от всяка страна, докато стане златист и хрупкав.
  • 9. 9. Запържените патладжани извадете върху домакинска хартия и оставете за малко, колкото да поеме излишната мазнина. 
  • 10. 10. Покрийте тава за печене с домакинска хартия  и подредете половината патладжан. 
  • 11. 11. Покрийте с по 1-2 супени лъжици от доматения сос, отгоре поставете нарязаната на дебели филийки моцарела и отново сложете от соса.
  • 12. 12. Добавете по 1 чаена лъжичка босилеково песто и покрийте с останалия патладжан. Завършете с по 1 супена лъжица от соса. 
  • 13. 13. Ако ви остане доматен сос, прехвърлете в буркан и приберете в хладилника. 
  • 14. 14. Запечете за 15-20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Поднесете с хрупкав хляб и пресен босилек.