Съчетанието на медени блатове със сметана и смлени орехови ядки превръща този великолепен френски сладкиш в истинска класика!
Съставки
- 150 мл Захар
- 200 мл Прясно мляко
- 2 ч.л. Сода за хляб
- 400 г Брашно
- 200 г Сладко от смокини
- 2 с.л. Пчелен мед
- 900 мл Квасена сметана
- 1 бр. Яйце
- 10 с.л. Захар
- 50 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Яйцето и захарта се разбиват и бавно се добавят млякото, медът, содата и маслото.
- 2. Получената смес се слага да се вари на бавен огън до получаването на златист цвят – около 30 минути.
- 3. Докато е още топла, в сместа се сипва брашното и се омесва.
- 4. От полученото тесто се оформят 5 топки.
- 5. Разточва се всяка топка на тънка кора с диаметър ок. 30 см и се пече ок. 3-4 минути.
- 6. Готовите кори се намазват със сладкото от смокини или друго според вкуса.
- 7. За крема: разбъркват се сметаната и захарта на ръка. Всяка кора се намазва и се поръсва със смлени орехи.
- 8. Тортата се сглобява напълно, увива се във фолио и се оставя за няколко часа в хладилника.