Съчетанието на медени блатове със сметана и смлени орехови ядки превръща този великолепен френски сладкиш в истинска класика!

Съставки

  • 150 мл Захар
  • 200 мл Прясно мляко
  • 2 ч.л. Сода за хляб
  • 400 г Брашно
  • 200 г Сладко от смокини
  • 2 с.л. Пчелен мед
  • 900 мл Квасена сметана
  • 1 бр. Яйце
  • 10 с.л. Захар
  • 50 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Яйцето и захарта се разбиват и бавно се добавят млякото, медът, содата и маслото.
  • 2. Получената смес се слага да се вари на бавен огън до получаването на златист цвят – около 30 минути.
  • 3. Докато е още топла, в сместа се сипва брашното и се омесва.
  • 4. От полученото тесто се оформят 5 топки.
  • 5. Разточва се всяка топка на тънка кора с диаметър ок. 30 см и се пече ок. 3-4 минути.
  • 6. Готовите кори се намазват със сладкото от смокини или друго според вкуса.
  • 7. За крема: разбъркват се сметаната и захарта на ръка. Всяка кора се намазва и се поръсва със смлени орехи.
  • 8. Тортата се сглобява напълно, увива се във фолио и се оставя за няколко часа в хладилника.