Гуакамоле - мексиканска разядка от авокадо, лимонов сок и нарязани на ситно домати, чушки, лук и тук-там по някое и друго люто чушле.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 80 г Брашно
- 2 бр. Яйца
- 2 бр. Авокадо
- 25 мл Лимонов сок
- 2 бр. Домати
- 1 глава Червен лук
- 2 с.л. Кориандър
- 1 скилидка Чесън
- 2 бр. Люти чушлета
- 1/4 бр. Краставица
- 150 мл Вода
Начин на приготвяне
- 1. В тенджера със 150 мл вода се кипва маслото и солта.
- 2. Изсипва се брашното и се бърка, докато тестото стане на топка и се отдели от дъното на тенджерата.
- 3. Тенджерата се отстранява от котлона и се охлажда пареното тесто за кратко време.
- 4. Тестото се рабива с миксер заедно с яйцата, докато стане гладко и лъскаво.
- 5. Застила се тавичка с хартия за печене. Със супена лъжица в нея се слагат 5 порции тесто с диаметър 7,5 см и височина 3 см.
- 6. Еклерите се пекат в предварително загрята на 220 градуса за около 20 минути до златистокафяво. Изваждат се и всеки от тях се набожда от едната страна с върха на нож. Връщат се отново във фурната и се пекат за още 5 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят.
- 7. Междувременно се разполовява авокадото, отстранява се костилката и се изгребва вътрешността с лъжица. Намачква се с вилица и се добавя лимоновият сок.
- 8. Доматите се измиват, разполовяват се и се отстраняват семената. Нарязват се на малки кубчета.
- 9. Кромидът се обелва и се нарязва на ситно.
- 10. Краставацата се измива, отцежда и се нарязва на малки кубчета.
- 11. Скилидката чесън се обелва и се намачква.
- 12. Зеленчуците, чесънът и кориандърът се добавят към крема от авокадо. Разбъркват се и се овкусяват със сол и лютите чушлета.
- 13. Еклерите се нарязват напречно от едната страна и се напълват с гуакамолето. Преди поднасяне може да се гарнират с листа от маруля.