Това ястие може да се направи със свински или с телешки дроб. Добре е да избере гъби, които ще придадат много аромат - миксът от диви гъби, като пачи кряак, манатарка, е най-подходящ. Беконът е за допълнителна мазнина и придава хрупкавост за ястието.
Поднесен върху препечена филийка дробът може да се яде с ръце, а може да ползвате и нож и вилица, ако го намирате за по-лесно и удобно. Пържената салвия със сигурност ще ви учуди с прекрасните си вкусови качества. Може да я приготвите и като мезе за бира или бяло вино, с масло и чесън. не забравяйте да освежите с лимонов сок.
Съставки
- 1 връзка Салвия
- 1/2 бр. Лимон
- 4 филии Хляб
- 300 г Гъби
- 4 глави Лук
- 2 с.л. Олио
- 60 г Краве масло
- 400 г Свински дроб
- 5 стръка Мащерка
- 1 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете дроба на филии с дебелина около 2 см. Загрейте олиото в тиган. Запечатайте резените дроб за 2 минути от всяка страна. По повърхността трябва да са приятно кафяви, а в средата - розови.
- 2. Добавете в тигана половината количество масло. Когато се разтопи, добавете солта в него и поливайте със супена лъжица дроба за 2-3 минути. Готовия дроб завийте в хартия за печене и го оставете да почине за 10-15 мин. Така ще запази соковете си и ще бъде крехък и сочен.
- 3. Нарежете лука на полумесеци. Запържете го в олиото, заедно с мащерката, нарязаните гъби, бекона и настърганата лимонова кора за няколко минути, докато гъбите омекнат.
- 4. Подправете с лимоновия сок.
- 5. Разтопете останалата част от масло. В него запържете целите листа салвия за няколко минути. Трябва да станат златисти хрупкави. Подредете ги върху чиния, застлана с кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
- 6. Нарежете дроба на парчета. Oвкусете леко с лимонов сок.
- 7. Сложете го върху препечените филийки. Върху него разпределете сместа с гъби и салвията.