Черешите са не само вкусен плод, но и нискокалорични. Те съдържат 82% вода, затова е трудно да прекалите с тях. Точно заради този факт обаче, когато приготвяте сладко, има нужда да ги поварите по-дълго.
Количествата и съотношенията на продуктите за това сладко са ориентировъчни. Бихте могли да ги промените според вкуса си. Тези, които обичат повече благо и сироп с по-гъста консистенция, могат да увеличат количеството захар, така че да стане 1:1. Конякът може да не слагате, или да замените с друг вид алкохол по избор – амарето, вино марсала, ром
Вижте и лесен начин бързо д апремахнете костилките на черешите.
Съставки
- 250 г Белени бадеми
- 3 кг Захар
- 4 кг Череши
- 6 с.л. Коняк
Начин на приготвяне
- 1. Измийте черешите и ги почистете от костилките. Става лесно като използвате по-тънката страна на затворена безопасна игла. Пробийте малка дупка в плода, подхванете костилката с края на иглата и леко я издърпайте навън. Внимавайте да не разширявате много отвора.
- 2. Сипете черешите и захарта в дълбок съд. Сложете ги на котлона и варете. Бъркайте внимателно с дървена лъжица, за да не смачкате плодовете. От време на време отпенвайте с лъжица.
- 3. За да проверите дали сладкото е готово, вземете малко количество от соса в лъжичка и капнете върху чиния, поставена на равно място. Ако капката не се разтича, сладкото е готово.
- 4. За по-интересен вкус към сладкото може да добавите бадеми и коняк. Добавят се на този етап и се оставя да ври още 10 минути на слаб огън.
- 5. Още горещо, сладкото се сипва в чисти и сухи стъклени бурканчета с винт и се затваря. Обърнете ги с капачките надолу върху мека кърпа, за да направят вакуум.