Пухкави тестени топчета – еклерите, пълни с уханно блаженство - домашен яйчен крем.

Съставки

  • 1 бр. Яйце
  • 10 с.л. Брашно
  • 2 бр. Ванилия
  • 2 ч.ч. Захар
  • 1 л Прясно мляко
  • 5 бр. Яйца
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 1 щипка Сол
  • 100 г Олио
  • 1 ч.ч. Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Водата се кипва. Добавя се олиото и щипка сол.
  • 2. Сваля се от котлона и постепенно се изсипва брашното. Бърка се докато се получи гладка смес.
  • 3. Предварително разбитите яйца се сипват на тънка струйка в сместа.
  • 4. В намазнена тава се подреждат шприцованите еклерчета.
  • 5. Пекат се на умерена температура, докато придобият златист оттенък. Фурната се изключва и се оставят еклерите малко да постоят вътре.
  • 6. В съд с двойно дъно или на водна баня се слагат да заври млякото, захарта и ванилията.
  • 7. Междувременно се разбиват яйцето с брашното и малко студено прясно мляко и се изсипват бавно във врящото мляко, като се бърка енергично.
  • 8. Вече опечените и поизстинали еклери се пълнят с крема с помощта на шприц.
  • 9. Накрая се обливат внимателно с разтопения шоколад.