Пухкави тестени топчета – еклерите, пълни с уханно блаженство - домашен яйчен крем.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 10 с.л. Брашно
- 2 бр. Ванилия
- 2 ч.ч. Захар
- 1 л Прясно мляко
- 5 бр. Яйца
- 2 ч.ч. Брашно
- 1 щипка Сол
- 100 г Олио
- 1 ч.ч. Вода
Начин на приготвяне
- 1. Водата се кипва. Добавя се олиото и щипка сол.
- 2. Сваля се от котлона и постепенно се изсипва брашното. Бърка се докато се получи гладка смес.
- 3. Предварително разбитите яйца се сипват на тънка струйка в сместа.
- 4. В намазнена тава се подреждат шприцованите еклерчета.
- 5. Пекат се на умерена температура, докато придобият златист оттенък. Фурната се изключва и се оставят еклерите малко да постоят вътре.
- 6. В съд с двойно дъно или на водна баня се слагат да заври млякото, захарта и ванилията.
- 7. Междувременно се разбиват яйцето с брашното и малко студено прясно мляко и се изсипват бавно във врящото мляко, като се бърка енергично.
- 8. Вече опечените и поизстинали еклери се пълнят с крема с помощта на шприц.
- 9. Накрая се обливат внимателно с разтопения шоколад.