Тези домашни чийзкейкчета са с хрупкава основа и кадифено мек пълнеж. В рецептата се използват 3 вида зеленчуци - всеки със свой цвят и вкус- морков, патладжан и тиквичка. Към тях може да добавите и други, така че да стане още по-колоритно.

 

Подреждането наподобява рататуй - известното френско ястие със зеленчуци.

 

Това е сравнително бързо ястие, много леко и същевременно здравословно

 

 

 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 1 бр. Патладжан
  • 1 бр. Тиквички
  • 2 бр. Яйца
  • 150 г Квасена сметана
  • 100 г Крем сирене
  • 200 г Овче сирене
  • 250 г Брашно
  • 1/2 ч.л. Бакпулвер
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 бр. Яйце
  • 125 г Краве масло
  • 2 бр. Моркови
  • 6 бр. Маслини

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното и оформете кладенче в средата. Чукнете яйцето и добавете бакпулвера и солта.
  • 2. Нарежете маслото на кубчета. То трябва да е на стайна температура. Замесете меко тесто. Ако не успявате да го оформите на тесто, добавете 2 с.л. студена вода. Завийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
  • 3. Измийте зеленчуците. Изстържете кората на морковите. Нарежете ги на много тънки кръгчета; за морковите може  да използвате картофобелачка - с нея се оформят фини кръгчета. 
  • 4. Бланширайте зеленчуците в кипяща вода за 2 минути или ги сотирайте в малко масло. Така те омекват, стават по-вкусни и по-лесно се оформят.
  • 5. Разбъркайте сметаната, крем сиренето и двете яйца. Натрошете твърдото сирене и разбъркайте.  
  • 6. Извадете тестото и го разделете на няколко топки. Разточете и покрийте с тях малки формички за пай или голяма тавичка. Важно е да се оформи и ръб по стените на формата.Изрежете излишното с нож. 
  • 7. Изсипете сместа със сиренето във всяка форма. Отгоре подредете зеленчуците в концентрични кръгове, като редувате по няколко парчета от вид.
  • 8. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30 минути. След като изключите, повдигнете на горна скара и оставете във фурната още 5 минути.
  • 9. Готовите солени кейкчета гарнирайте със заквасена сметана.