Тези домашни чийзкейкчета са с хрупкава основа и кадифено мек пълнеж. В рецептата се използват 3 вида зеленчуци - всеки със свой цвят и вкус- морков, патладжан и тиквичка. Към тях може да добавите и други, така че да стане още по-колоритно.
Подреждането наподобява рататуй - известното френско ястие със зеленчуци.
Това е сравнително бързо ястие, много леко и същевременно здравословно.
Съставки
- 1 бр. Патладжан
- 1 бр. Тиквички
- 2 бр. Яйца
- 150 г Квасена сметана
- 100 г Крем сирене
- 200 г Овче сирене
- 250 г Брашно
- 1/2 ч.л. Бакпулвер
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 бр. Яйце
- 125 г Краве масло
- 2 бр. Моркови
- 6 бр. Маслини
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и оформете кладенче в средата. Чукнете яйцето и добавете бакпулвера и солта.
- 2. Нарежете маслото на кубчета. То трябва да е на стайна температура. Замесете меко тесто. Ако не успявате да го оформите на тесто, добавете 2 с.л. студена вода. Завийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
- 3. Измийте зеленчуците. Изстържете кората на морковите. Нарежете ги на много тънки кръгчета; за морковите може да използвате картофобелачка - с нея се оформят фини кръгчета.
- 4. Бланширайте зеленчуците в кипяща вода за 2 минути или ги сотирайте в малко масло. Така те омекват, стават по-вкусни и по-лесно се оформят.
- 5. Разбъркайте сметаната, крем сиренето и двете яйца. Натрошете твърдото сирене и разбъркайте.
- 6. Извадете тестото и го разделете на няколко топки. Разточете и покрийте с тях малки формички за пай или голяма тавичка. Важно е да се оформи и ръб по стените на формата.Изрежете излишното с нож.
- 7. Изсипете сместа със сиренето във всяка форма. Отгоре подредете зеленчуците в концентрични кръгове, като редувате по няколко парчета от вид.
- 8. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30 минути. След като изключите, повдигнете на горна скара и оставете във фурната още 5 минути.
- 9. Готовите солени кейкчета гарнирайте със заквасена сметана.