Това класическо, старо балканско ястие непременно се придружава със сладкогласна гайда и светло пенливо пиво!
Съставки
- 1 щипка Сол
- 1 с.л. Розмарин
- 1 с.л. Мащерка
- 500 г Агнешко месо
- 1 връзка Пресен лук
- 1/2 кг Кайсия
- 350 г Бутер тесто
- 1 бр. Яйце
- 100 г Стафиди
- 50 г Кафява захар
- 60 г Краве масло
- 200 мл Червено вино
- 25 г Брашно
- 1 с.л. Балсамов оцет
- 1 с.л. Доматено пюре
- 1 щипка Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Фурната се загрява на 180 градуса.
- 2. В голям тиган се разтопява маслото, добавя се нарязаният зелен лук, покрива се с капак и се задушава на бавен огън около 2-3 минути.
- 3. Добавят се билките, месото и захарта, покрива се с капака и се оставя на огъня за още 3-4 минути.
- 4. Добавя се брашното и се оставя върху огъня още няколко минути.
- 5. Изсипват се стафидите, после – виното, балсамовият оцет и доматеното пюре, изключва се котлона и сместа се оставя да изстине.
- 6. Междувременно се разстила половината от тестото и се поставя в леко намаслена тава. Отгоре се изсипва сместа с месото и се подреждат кайсиите. Баницата се покрива с другата половина тесто и се прищипват краищата на тестото.
- 7. Горният пласт се намазва с жълтъка и баницата се поставя в предварително загрятата фурна в продължение на 25 минути.
- 8. За да не се деформира при нарязване на парченцата, след изваждането от фурната, баницата се оставя малко да си отдъхне.