Тези гевречета стават меки и обемни, заради специфичния начин на приготвяне. Преди да се сложат във фурната, всеки от тях минава през водна баня. 

Тя се приготвя от:

2 литра вода

2 с. л. кафява захар 

1 с. л. бяла захар на кристали

Всеки геврек може да разрежете по средата и да намажете с масло, пастет или песто, а също така да му добавите сирене, колбас или зеленчуци. Oсобено вкусни са със сушени домати и кедрови ядки. Може да експериментирате с видовете брашно, да ги поръсвате със сусам или сумак преди печене, както и да ги намазвате с яйце или зехтин. 

Опитайте и ни споделете резултата.

Съставки

  • 1 1/2 ч.ч. Вода
  • 1 с.л. Кафява захар
  • 2 с.л. Сол
  • 1 с.л. Суха мая
  • 4 ч.ч. Бяло брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Смесете всички съставки за тестото и объркайте с миксер за 10 минути или месете на ръка 15 минути. 
  • 2. Сложете тестото в леко намазана купа и го оставете да втасва, докато почти удвои обема си. 
  • 3. Прехвърлете тестото върху работна повърхност и го разделете на осем парчета за големи гевреци или на 12 парчета - за стандартни. Оформете всяко парче на гладка, кръгла топка. 
  • 4. Поставете топките върху хартия за печене. Всяка от тях покрийте със свежо фолио и  ги оставете да си почиват за 30 минути. Ще се надуят много леко.
  • 5. Докато тестото си почива, подгответе водната баня. Кипнете водата и захарта широк тиган.  Загрейте фурната до 220 градуса. 
  • 6. С показалец направете дупка през центъра на всяка топка. След това завъртете тестото на пръста си, за да разтегнете дупката, докато тя стане около 5 см в диаметър. 
  • 7. Сложете всеки геврек във водната баня за 2 минути. Ако водата изстине, включете котлона отново. 
  • 8. Печете гевреците в продължение на 25 минути или докато станат тъмно кафяви. Извадете от фурната и охладете добре върху решетка.