Тези гевречета стават меки и обемни, заради специфичния начин на приготвяне. Преди да се сложат във фурната, всеки от тях минава през водна баня.
Тя се приготвя от:
2 литра вода
2 с. л. кафява захар
1 с. л. бяла захар на кристали
Всеки геврек може да разрежете по средата и да намажете с масло, пастет или песто, а също така да му добавите сирене, колбас или зеленчуци. Oсобено вкусни са със сушени домати и кедрови ядки. Може да експериментирате с видовете брашно, да ги поръсвате със сусам или сумак преди печене, както и да ги намазвате с яйце или зехтин.
Опитайте и ни споделете резултата.
Съставки
- 1 1/2 ч.ч. Вода
- 1 с.л. Кафява захар
- 2 с.л. Сол
- 1 с.л. Суха мая
- 4 ч.ч. Бяло брашно
Начин на приготвяне
- 1. Смесете всички съставки за тестото и объркайте с миксер за 10 минути или месете на ръка 15 минути.
- 2. Сложете тестото в леко намазана купа и го оставете да втасва, докато почти удвои обема си.
- 3. Прехвърлете тестото върху работна повърхност и го разделете на осем парчета за големи гевреци или на 12 парчета - за стандартни. Оформете всяко парче на гладка, кръгла топка.
- 4. Поставете топките върху хартия за печене. Всяка от тях покрийте със свежо фолио и ги оставете да си почиват за 30 минути. Ще се надуят много леко.
- 5. Докато тестото си почива, подгответе водната баня. Кипнете водата и захарта широк тиган. Загрейте фурната до 220 градуса.
- 6. С показалец направете дупка през центъра на всяка топка. След това завъртете тестото на пръста си, за да разтегнете дупката, докато тя стане около 5 см в диаметър.
- 7. Сложете всеки геврек във водната баня за 2 минути. Ако водата изстине, включете котлона отново.
- 8. Печете гевреците в продължение на 25 минути или докато станат тъмно кафяви. Извадете от фурната и охладете добре върху решетка.