Ребрата са деликатес, като експериментът сладко-солено е особено ценен в случая.  

Съставки

  • 2 л Свински ребърца
  • 2 л Дижонска горчица
  • 4 кг Черен пипер
  • 3 г Кафява захар
  • 2 л Сол
  • 1 мл Лют червен пипер
  • 1 мл Чесън на прах
  • 1 мл Риган
  • 2 л Зехтин
  • 2 л Чесън
  • 300 г Конфитюр от кайсии
  • 5 с.л. Доматено пюре
  • 2 с.л. Ябълков оцет
  • 1 бр. Люта червена чушка

Начин на приготвяне

  • 1. Пригответе сухата смес за овкусяване като в купа смесите всички продукти.
  • 2. Разрежете ребрата на 2 или 3 парчета, така че да се съберат в тавата за печене.
  • 3. Намажете добре с горчица от двете страни. Освен да ги овкуси, тя ще помогне подправките да полепнат добре.
  • 4. Може да подредите дебели колелца лук под ребрата, за да минава топлият въздух и под тях или да ползвате тава с решетка.
  • 5. Разбъркайте добре и поръсете обилно върху ребрата и от двете страни. Втрийте с пръсти сместа в месото. Подредете върху кръгчетата лук. Покрийте с алиминиево фолио и приберете на хладно за поне 2-3 часа. Може да оставите и цяла нощ.
  • 6. За да приготвите глазурата сложете всички продукти в блендер и пасирайте. Може да оставите сместа с малко по-едри парченца, а aко предпочитате пасирайте го гладкост.
  • 7. Загрейте фурната до 180-190 градуса и сложете ребрата за около час час и 20 минути.
  • 8. Махнете фолиото и нанесете обилно количество от глазурата с четка.Печете още около час, в зависимост от това как обичате месото, като глазирате на всеки 10-15 минути. Последните 10 минути от печенето може да оставите фурната само на горен грил, за да се получи хубава коричка.