Ребрата са деликатес, като експериментът сладко-солено е особено ценен в случая.
Съставки
- 2 л Свински ребърца
- 2 л Дижонска горчица
- 4 кг Черен пипер
- 3 г Кафява захар
- 2 л Сол
- 1 мл Лют червен пипер
- 1 мл Чесън на прах
- 1 мл Риган
- 2 л Зехтин
- 2 л Чесън
- 300 г Конфитюр от кайсии
- 5 с.л. Доматено пюре
- 2 с.л. Ябълков оцет
- 1 бр. Люта червена чушка
Начин на приготвяне
- 1. Пригответе сухата смес за овкусяване като в купа смесите всички продукти.
- 2. Разрежете ребрата на 2 или 3 парчета, така че да се съберат в тавата за печене.
- 3. Намажете добре с горчица от двете страни. Освен да ги овкуси, тя ще помогне подправките да полепнат добре.
- 4. Може да подредите дебели колелца лук под ребрата, за да минава топлият въздух и под тях или да ползвате тава с решетка.
- 5. Разбъркайте добре и поръсете обилно върху ребрата и от двете страни. Втрийте с пръсти сместа в месото. Подредете върху кръгчетата лук. Покрийте с алиминиево фолио и приберете на хладно за поне 2-3 часа. Може да оставите и цяла нощ.
- 6. За да приготвите глазурата сложете всички продукти в блендер и пасирайте. Може да оставите сместа с малко по-едри парченца, а aко предпочитате пасирайте го гладкост.
- 7. Загрейте фурната до 180-190 градуса и сложете ребрата за около час час и 20 минути.
- 8. Махнете фолиото и нанесете обилно количество от глазурата с четка.Печете още около час, в зависимост от това как обичате месото, като глазирате на всеки 10-15 минути. Последните 10 минути от печенето може да оставите фурната само на горен грил, за да се получи хубава коричка.