Представяме ви рецепта за оризов пудинг, вкусен и и питателен. 

Съставки

  • 1 бр. Лимон
  • 6 г Пудра захар
  • 5 бр. Яйца
  • 40 г Стафиди
  • 1 шушулка Ванилия
  • 300 г Ориз арборио
  • 1 бр. Портокал
  • 2 л Прясно мляко
  • 200 г Захар

Начин на приготвяне

  • 1. В голяма тенджера загрейте млякото. Добавете захарта и разбъркайте., разрежете ваниловата шушулка на две по дължина и с върха на ножа извадтее семенцата.
  • 2. Измийте добре лимона, обелете кората и я прибавете към млякото.
  • 3. Прибавете ориза и след като сместа кипне, намалете котлона и варете 20-25 минути, докато ориза се свари напълно.
  • 4. Сместа трябва да е гъста, с консистенция на ризото. Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за около 2 часа.
  • 5. Извадете лимоновите кори. Отделете белтъците на яйцата и разбийте до получаването на гъст сняг. Към жълтъците добавете малко портокалов сок и разбийте до побеляване.
  • 6. Добавете жълтъците към охладения ориз и разбъркайте добре.
  • 7. Сложете стафидите и настържете кората на портокала.
  • 8. Сложете и разбитите на сняг белтъци и внимателно ги смесете с ориза.
  • 9. Загрейте фурната до 180 градуса. За печенето ползвайте 1 голяма форма с диаметър 24-26 сантиметра или 2-3 по-малки форми, които трябва да са добре намаслени.
  • 10. Изсипете оризовата смес и печете за голяма форма около час, за малки 25-30 минути в зависимост от големината, докато получите златиста коричка и средата на формата се стегне.
  • 11. Поднесете пудинга поръсен с пудра захар и настъргана портокалова кора.