Предлагаме ви нежен и изпитан метод за приготвянето на нещо изключително нежно и питателно - бавно печени доматчета. Бавното изпичане концентрира вкуса им, позволява да се усвои ценния за здравето ликопен и предлага нов начин да добавите дълбок и опушен аромат на ястията с домати.
Съставки
- 2 кг Ситни домати
- 1 щипка Морска сол
- 1 щипка Черен пипер
- 1 с.л. Зехтин
Начин на приготвяне
- 1. Фурната се загрява до 150 градуса. Доматите се разполовяват, нареждат се в тавичка и поръсват със сол и пипер.
- 2. Пече се 2 – 2 ½ часа, докато доматите добият карамелен вкус.
- 3. Така получените домати може да се съхраняват в хладилник до 5 дни или да се вакуумират като домашна консерва за консумация през зимата.
- 4. Бавно печените доматчета може да се използват за гарнитура на бели меса и риба, бяло сирене, като съставки в сосове за паста, в сандвичи, като топинг за пица или добавка в богата крем супа.