В оригинал рецепта на тази баница е със свинска мас. Тя прави тестото много по-меко и с нежна консистенция от олиото. Много хора обаче се притесняват от миризмата на този продукт. Спокойно може да го заместите с олио или разтопено масло, но крайният резултат ще е малко по-различен.

Баницата може да приготвите в солен или в сладък вариант, в зависимост от пълнежа, който ще използвате - яйца и сирене или локум. Може да направите и 2 в 1 - комбинация от сладко и солено - слена баница, залята със захарен сироп. Българите обичат такава комбинация - макарони със захар и сирене или диня с мед и сирене са едни от примерите. 

Тъй като при сиропирането парчетата увеличават обема си, може преди да залеете баницата, да извадите няколко от тях. Така ще има достатъчно пространство, а и колкото повече място има, толкова по-големи стават локумените розички.

Съставки

  • 500 мл Прясно мляко
  • 42 г Мая
  • 3 бр. Яйца
  • 3 ч.ч. Бяло брашно
  • 1 ч.ч. Олио

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява. Маята се размива в прясното мляко. Добре е предварително леко да го затоплите. 
  • 2. Оформете кладенче от брашното и чукнете в него яйцата. С една ръка бавно започнете да омесвате яйцата с брашното. Млякото се сипва на тънка струйка, като продължавате с месенето. 
  • 3. Готовото тесто се разделя на 6 топки. Две от тях се разточват на средно големи кори
  • 4. Корите се намазват с мазнина - олио или разтопена мас, и се поставят една върху друга. разточват се отново на тънко. Поръсват се със сместа от разбитите яйца и сиренето, ако искате солена баница, или с локум - ако искате сладка. Корите се навиват и се усукват леко. Нарязват се на парчета с дължина около 4 см. Това се прави и с останалите топчета тесто.
  • 5. Нарязаните парчета се подреждат в тавата. Оставя се да втаса 45 минути. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. 
  • 6. За да стане сладка баницата, след като се охлади, се залива със захарен сироп, приготвен от вода и захар в съотношение 3:1, която се оставя да заври, докато водата се стопи. Сиропираната баница се покрива с хартия и се оставя да престои поне час. Може да се поръси с пудра захар.Ако не се залее със сироп, баницата остава солена и хрупкава.