Този кекс е плътен както на вкус, така и с аромата си - наситено екзотичен. Лесен е за приготвяне, а съставките му не биха утежнили бюджета ви. И все пак - какво му е различното?
Това е украсата - направена от маслен карамел. Обикновено карамелът се приготвя от захар, оставена да се разтопи. Тук добавяме и масло. Това прави карамелa по-мек, като топящ се бонбон. Така, поставяйки парчетата върху кекса, след време те се превръщат в сладка глазура.
Съставки
- 1 с.л. Лимонов сок
- 50 г Краве масло
- 1/2 ч.ч. Орех
- 2 л Банани
- 1 мл Захар
- 2,5 ч.ч. Брашно
- 2 ч.л. Бакпулвер
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 1/2 ч.ч. Олио
- 4 бр. Яйца
- 1 ч.ч. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте яйцата с 1 ч.ч. захар. Добавете олиото и киселото мляко в сместа и отново разбийте.
- 2. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Добавете го постепенно към останалите продукти.
- 3. Нарежете бананите на дребни парчета и ги сипете в купата. Разбъркайте внимателно, ако искате да остане на парченца. Ако не искате да се усещат плодовете, продължете да разбивате с миксера, докато стане хомогенна смес.
- 4. Изсипете сместа за кекса във форма за печене, която предварително сте намазали с олио и сте набрашнили.
- 5. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути. Оставете да се охлади върху решетка.
- 6. Разтопете останалата захар на котлон. Когато се появят мехурчета, добавете маслото, нарязано на парчета. Оставете на ниска температура, докато стане хомогенна смес, като бъркате от време на време. Добавете лимоновия сок и разбъркайте.
- 7. Поръсете орехите върху дървена дъска и ги залейте с карамела. Оставете във фризера за около 30 минути. След това начупете на парчета и ги поставете върху кекса. От топлината карамелът постепенно ще се разтопи, заради маслото, и ще полепне добре по сладкиша.