Тази лека и апетитна бадемова торта се поднася охладена, след като е стояла на студено няколко часа.

Съставки

  • 4 бр. Жълтъци
  • 350 г Квасена сметана
  • 500 г Пудра захар
  • 50 г Сухар
  • 300 г Бадемови ядки
  • 50 г Брашно
  • 250 г Захар
  • 10 бр. Яйца
  • 1 бр. Ванилия

Начин на приготвяне

  • 1. Яйцата се разбиват върху затоплен котлон.
  • 2. Прибавя се захарта и биенето продължава. Когато се сгъсти, сместа се сваля от огъня и след като поизстине, в нея се слагат пресятото брашно, сухарът и печените смелни бадеми, като част от тях се оставят за гарниране на тортата.
  • 3. Получената пухкава смес се пече в намазнена и поръсена с брашно форма за торта. Блатът се реже на две студен и се напоява леко със сироп.
  • 4. Сметаната се разбива на пяна и се прибавят пудрата захар и жълтъците.
  • 5. Кремът се ароматизира с ванилия и се маже върху блатовете.
  • 6. С тенекиена формичка, потопена в кипяща вода, върху тортата се правят резки.
  • 7. Гарнира се с останалите бадеми и с карамелизирана захар. Наоколо по желание се гарнира със сладко (смокини, кайсии, череши или ябълки). Тортата се поднася, след като престои на студено няколко часа.