Тази лека и апетитна бадемова торта се поднася охладена, след като е стояла на студено няколко часа.
Съставки
- 4 бр. Жълтъци
- 350 г Квасена сметана
- 500 г Пудра захар
- 50 г Сухар
- 300 г Бадемови ядки
- 50 г Брашно
- 250 г Захар
- 10 бр. Яйца
- 1 бр. Ванилия
Начин на приготвяне
- 1. Яйцата се разбиват върху затоплен котлон.
- 2. Прибавя се захарта и биенето продължава. Когато се сгъсти, сместа се сваля от огъня и след като поизстине, в нея се слагат пресятото брашно, сухарът и печените смелни бадеми, като част от тях се оставят за гарниране на тортата.
- 3. Получената пухкава смес се пече в намазнена и поръсена с брашно форма за торта. Блатът се реже на две студен и се напоява леко със сироп.
- 4. Сметаната се разбива на пяна и се прибавят пудрата захар и жълтъците.
- 5. Кремът се ароматизира с ванилия и се маже върху блатовете.
- 6. С тенекиена формичка, потопена в кипяща вода, върху тортата се правят резки.
- 7. Гарнира се с останалите бадеми и с карамелизирана захар. Наоколо по желание се гарнира със сладко (смокини, кайсии, череши или ябълки). Тортата се поднася, след като престои на студено няколко часа.