Приятният хлад на есента ни предразполага да искаме топли ястия на масата. Баба Гануш е наистина приятно и ароматно предложение, с характерни за сезона продукти. 

Баба Гануш (بابا غنوج на арабски) не е ничия баба. Това е традиционно ливанско ястие, чиято основна съставка е патладжанът. Важно е той да бъде изпечен добре, така че да е мек отвътре. Така се намачкава лесно и консистенцията е лека и като кадифе.

В сирийския вариант на рецептата се добавя 1 с. л. сироп от нар, а зърната на плода се разпръскват свободно върху пюрето от патладжан.

Съставки

  • 1/2 ч.л. Кимион
  • 1 щипка Индийско орехче
  • 1/2 връзка Магданоз
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1/2 с.л. Лимон
  • 5 скилидки Чесън
  • 2 с.л. Сусамов тахан
  • 2 бр. Патладжани
  • 1/2 ч.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте патладжаните и отрежете двата им края. Изпечете ги - във фурна, чушкопек, грил тиган, котлон или на скара. Добре е да ги печете под похлупак, защото така стават още по-меки. Друг вариант е, след като са изпечени, да ги сложите в найлонов плик, за да се задушат леко.
  • 2. Изпечените патладжани обелете и нарежете на две. Стрийте ги до получаването на пюре в каменно хаванче. Може да използвате и пасатор. Не е задължително да се получава абсолютно гладка и хомогенна смес. 
  • 3. Към патладжаните добавете сусамовия тахан и разбъркайте. 
  • 4. Нарежете чесъна на ситно и го сипете при зеленчука. Сложете зехтина и останалите подправки. 
  • 5. Накрая нарежете пресния магданоз и поръсете отгоре.