Приятният хлад на есента ни предразполага да искаме топли ястия на масата. Баба Гануш е наистина приятно и ароматно предложение, с характерни за сезона продукти.
Баба Гануш (بابا غنوج на арабски) не е ничия баба. Това е традиционно ливанско ястие, чиято основна съставка е патладжанът. Важно е той да бъде изпечен добре, така че да е мек отвътре. Така се намачкава лесно и консистенцията е лека и като кадифе.
В сирийския вариант на рецептата се добавя 1 с. л. сироп от нар, а зърната на плода се разпръскват свободно върху пюрето от патладжан.
Съставки
- 1/2 ч.л. Кимион
- 1 щипка Индийско орехче
- 1/2 връзка Магданоз
- 2 с.л. Зехтин
- 1/2 с.л. Лимон
- 5 скилидки Чесън
- 2 с.л. Сусамов тахан
- 2 бр. Патладжани
- 1/2 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Измийте патладжаните и отрежете двата им края. Изпечете ги - във фурна, чушкопек, грил тиган, котлон или на скара. Добре е да ги печете под похлупак, защото така стават още по-меки. Друг вариант е, след като са изпечени, да ги сложите в найлонов плик, за да се задушат леко.
- 2. Изпечените патладжани обелете и нарежете на две. Стрийте ги до получаването на пюре в каменно хаванче. Може да използвате и пасатор. Не е задължително да се получава абсолютно гладка и хомогенна смес.
- 3. Към патладжаните добавете сусамовия тахан и разбъркайте.
- 4. Нарежете чесъна на ситно и го сипете при зеленчука. Сложете зехтина и останалите подправки.
- 5. Накрая нарежете пресния магданоз и поръсете отгоре.