Хранителна закуска и вкусен десерт в дните на пост е купичката ашуре. Житото е източник на полезни въглехидрати и протеини. Добавените ядки и сушени плодове добавят не само деликатесен вид, но разнообразни вкусове и богатство от микроелементи и витамини А, В и Е.
Съставки
- 50 г Стафиди
- 1 1/3 ч.ч. Захар
- 2 с.л. Нишесте
- 250 г Жито
- 1/2 ч.ч. Орехови ядки
- 2 с.л. Сладко от смокини
- 2 с.л. Розова вода
Начин на приготвяне
- 1. Житото се сварява в тенджера. ¼ от него се отцежда, а другата се миксира на каша заедно със захарта.
- 2. Тенджерата със сместа отново се връща на котлона да заври.
- 3. Прибавят се на тънка струйка 2 лъжици нишесте, размито в студена вода.
- 4. Добавят се половината орехи.
- 5. Оставя се сместа да заври за 2-3 минути.
- 6. Оставя се леко да се охлади и се изсипва в купички.
- 7. Ашурето се поднася със счукани орехови ядки, сладко от смокини и поръсено с розова вода. По желание може да се декорира със смляна канела.