Лесни и вкусни - казваме го често за различни рецепти, но тези содени питки наистина са точно такива. 

Сиренето в състава дава допълнителна текстура на тестото и няма нужда да слагате сол. Маслото пък ги прави изключително ароматни и меки и дори да ги хапвате на другия ден, те пак ще са вкусни.

Съставки

  • 40 г Краве масло
  • 1 бр. Яйце
  • 50 г Кашкавал
  • 50 г Сирене
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 250 г Брашно
  • 1 с.л. Олио

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното и оформете кладенче в средата.
  • 2. Угасете содата в киселото мляко. Когато шупне, я сипете в кладенчето. 
  • 3. Разбийте яйцето с вилица и сипете в него олиото. Добавете го към брашното. Омесете до лепкаво тесто.
  • 4. Натрошете сиренето с вилица и добавете към тестото. Месете, докато се получи много меко тесто. 
  • 5. Оформете топки и ги подредете в тавичка за печене. На всяка топка направете дупка в средата с пръст. В нея поставете по едно малко парченце от маслото. 
  • 6. Печете за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
  • 7. Настържете кашкавала и посипете всяка питка с част от него, малко преди да са съвсем готови. Дръжте във фурната, докато се разтопи.