Лесни и вкусни - казваме го често за различни рецепти, но тези содени питки наистина са точно такива.
Сиренето в състава дава допълнителна текстура на тестото и няма нужда да слагате сол. Маслото пък ги прави изключително ароматни и меки и дори да ги хапвате на другия ден, те пак ще са вкусни.
Съставки
- 40 г Краве масло
- 1 бр. Яйце
- 50 г Кашкавал
- 50 г Сирене
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 250 г Брашно
- 1 с.л. Олио
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и оформете кладенче в средата.
- 2. Угасете содата в киселото мляко. Когато шупне, я сипете в кладенчето.
- 3. Разбийте яйцето с вилица и сипете в него олиото. Добавете го към брашното. Омесете до лепкаво тесто.
- 4. Натрошете сиренето с вилица и добавете към тестото. Месете, докато се получи много меко тесто.
- 5. Оформете топки и ги подредете в тавичка за печене. На всяка топка направете дупка в средата с пръст. В нея поставете по едно малко парченце от маслото.
- 6. Печете за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 7. Настържете кашкавала и посипете всяка питка с част от него, малко преди да са съвсем готови. Дръжте във фурната, докато се разтопи.