Тази рецепта с патладжан идва от Близкия изток. Тя е чудесно предложение за хората, които обичат ястия със сосове. С начупените парчета арабски питки може лесно да загребвате от останалата част с кайма, домати и тахан.
Съставки
- 1 кофичка Кисело мляко
- 1 к.ч. Тахан
- 3 с.л. Лимонов сок
- 1 ч.л. Сол
- 4 скилидки Чесън
- 3 бр. Патладжани
- 500 г Кайма
- 2 глави Лук
- 1 с.л. Черен пипер
- 1 бр. Домат
- 150 г Бадеми
- 1 връзки Магданоз
- 3 бр. Арабски питки
Начин на приготвяне
- 1. Арабските питки се запичат на грил или в сух котлон. начукват се, така че да станат на крутони. Може да се направи и с филийки хляб и дори да се добави подправка, за да са още по-ароматни и вкусни.
- 2. Патладжаните се измиват и обелват. Нарязват се на малки кубчета и се пържат в олио. Когато станат златисти, се изваждат и се отцеждат върху хартия за печене.
- 3. Нарежете лука и доматите на ситно и го запържете заедно с каймата в тиган. Овкусете със сол и черен пипер.
- 4. Направете сос, като смесите киселото мляко, тахана, лимоновия сок, солта и чесъна в блендера. Трябва да се получи гъста смес, като боза или тесто за палачинки.
- 5. Вземете голяма плоска чиния и я покрийте с начупените на малки парчета питки. Залейте със соса. Отгоре покрийте с патладжаните. Върху тях сипете сместа с каймата.
- 6. Леко запържете бадемите и поръсете ястието. Нарежете пресния магданоз на ситно и посипете с него за финал.