Тази рецепта с патладжан идва от Близкия изток. Тя е чудесно предложение за хората, които обичат ястия със сосове. С начупените парчета арабски питки може лесно да загребвате от останалата част с кайма, домати и тахан. 

Съставки

  • 1 кофичка Кисело мляко
  • 1 к.ч. Тахан
  • 3 с.л. Лимонов сок
  • 1 ч.л. Сол
  • 4 скилидки Чесън
  • 3 бр. Патладжани
  • 500 г Кайма
  • 2 глави Лук
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1 бр. Домат
  • 150 г Бадеми
  • 1 връзки Магданоз
  • 3 бр. Арабски питки

Начин на приготвяне

  • 1. Арабските питки се запичат на грил или в сух котлон. начукват се, така че да станат на крутони. Може да се направи и с филийки хляб и дори да се добави подправка, за да са още по-ароматни и вкусни.
  • 2. Патладжаните се измиват и обелват. Нарязват се на малки кубчета и се пържат в олио. Когато станат златисти, се изваждат и се отцеждат върху хартия за печене. 
  • 3. Нарежете лука и доматите на ситно и го запържете заедно с каймата в тиган. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 4. Направете сос, като смесите киселото мляко, тахана, лимоновия сок, солта и чесъна в блендера. Трябва да се получи гъста смес, като боза или тесто за палачинки.
  • 5. Вземете голяма плоска чиния и я покрийте с начупените на малки парчета питки. Залейте със соса. Отгоре покрийте с патладжаните. Върху тях сипете сместа с каймата. 
  • 6. Леко запържете бадемите и поръсете ястието. Нарежете пресния магданоз на ситно и посипете с него за финал.