Боян Павлов от MasterChef обича да повтаря, че предпочита сладкото, защото го прави щастлив. За да си вкусите и вие от хапките на неговото щастие, ви поднасяме тази прекрасна рецепта за американски палачинки с кули от ягоди, с която Боян обожава да ощастливява не само себе си, но и любимите си хора.
Съставки
- 1 ч.л. Лимонов зест
- 1 с.л. Лимонов сок
- 100 г Захар
- 200 г Ягоди
- 2 с.л. Краве масло
- 1 бр. Яйце
- 4 с.л. Захар
- 1 пакетче Ванилия
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 пакетче Бакпулвер
- 150 мл Прясно мляко
- 200 г Брашно
- 100 мл Вода
- 1/2 ч.л. Канела
Начин на приготвяне
- 1. Минете всички сухи съставки през сито и поставете в дълбок кръгъл съд.
- 2. Отделно разбийте яйцето заедно с млякото. Добавете при сухите съставки, като бъркате бавно и последователно, докато се получи хомогенна смес с консистенцията на гъста боза.
- 3. В предварително загрят на средна температура (5 от 1-10) тиган сложете много малко масло и добавете един черпак от сместа за палачинки, за да се получи палачинка с диаметър около 6-8 см.
- 4. След около 2-3 минути обърнете палачинката със широка шпатула и дръжте на огъня още 2 минути.
- 5. Извадете и сложете на страни. Нареждайте всички останали палачинки една върху друга.
- 6. За да приготвите ягодовото кули, в блендер сложете ягодите, захарта, водата, лимоновия сок, канелата и пюрирайте за 20 секунди.
- 7. Сложете в малка тенджера и поставете на среден огън на котлона. Добавете лимонения зест. След около 20 минути течността трябва да е редуцирала наполовина.
- 8. Извадете и минете през цедка. Ягодовото кули е гладко и пухкаво с лек аромат на лимон и канела.