Омръзнало ли ви е на Великден да приготвяте и хапвате агнешка плешка, изпечена във фурната и гарнирана с пресни картофи? Значи имате нужда от нещо ново и свежо. А какво по-свежо от агнешко с мента? Зелена мента и зелен фасул – малко нетрадиционна комбинация, но точно там се крие тайната.

Може да приготвите фасула предния ден и така да си спестите времето, прекарано в кухнята на самия празник.

Необходими продукти

около 800 грама агнешки ребра
½ ч.ч. зехтин
сокът на един лимон
500 г фасул
сол, черен пипер
свежи ментови листа

За ризотото
5 ч. ч. пилешки бульон
3 с. л. зехтин
1 глава ситно нарязан лук
1 1/3 ч. ч. ориз за ризото
½ ч.ч бяло вино
½ ч. ч. ментови листа, нарязани на ситно

1. Мариновайте агнешкото в зехтин и лимонов сок в плик, който може да се затвори плътно, за около 4 часа.

2. Почистете фасула от шушулките. Кипнете в тенджера леко подсолена вода. Когато започне да ври бурно, изсипете бобчетата за 5 минути. След това ги прехвърлете в друг съд с вода и кубчета лед, за да стопирате готвенето. Когато се охладят достатъчно, изсипете водата и внимателно отсранете ципата около бобчетата. Така те ще имат по-нежен вкус.

3. Овкусете агнешкото със сол и пипер, като втриете подправките в месото.

4. Сипете малко зехтин в тигана и сложете ребрата. Сотирайте ги от всички страни, докато станат леко кафяви. След това ги прехвърлете в тава, застлана с хартия, и печете на 200 градуса C в продължение на 10 минути. След това изключете и оставете във фурната, докато термостата спадне до 120.

5. Докато агнешкото се пече, може да приготвите ризотото.

6. Задушете лука, докато стане прозрачен. Добавете ориза, солта и пипера и бъркайте, докато зрънцата станат прозрачни по краищата, но с плътно бял цвят в средата. Добавете виното и оставете да се готви, докато то се абсорбира изцяло.

7. Сипете бульона на тънка струйка – разбърквайте и добавяйте следващата чаша едва когато предишната вече се е поела от ориза. Отнема около 30 минути.

Сервиране:

Нарежете агнешките ребра на порции. Сипете ризото в чинията и посипете със свежа мента и фасулени зърна. Поставете 2 или 3 ребра върху ризотото и поръсете и месото с мента.