Козунакът е празничен сладкиш, който традиционно се приготвя за Великден. Така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Исус, този сладък обреден хляб е символ на тялото Христово. Много са страните, както от православния, така и от католическия свят, които задължително го включват във великденското си меню.

Всеки един от традиционните козунаци се отличава със свой характерен и неподражаем вкус и има своята история. Според разпространената теория първите козунаци са се появили в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренасли в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне" (Panettone). В Русия великденският обреден хляб се нарича "кулич". Счита се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915–1920 г.

Италиански козунак "Панетоне"

Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници.

Продукти:

50 г тъмни стафиди
50 г светли стафиди
40 г прясна мая
700 г брашно
1 ч.л. сол
140 г захар
4 яйца
4 жълтъка
2 ванилии
сокът от 2 лимона
400 г масло
100 г захарни портокалови кори
150 г бадеми

Приготвяне:

Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Руски козунак "Кулич"

 

Продукти:
50 г мая
1 ½ ч.ч. прясно мляко
5 ½ ч.ч. брашно
10 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 к.л. сол
1 ч.ч. краве масло
25 мл коняк
3 ч.л. ванилова захар
3 ч.л. настъргана лимонова кора
½ ч.ч. стафиди
25 г сушени плодове

Приготвяне:

Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 ½ брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него ½ от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме ½ от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути.

За оригинален завършек на този великолепен сладкиш руснаците правят традиционна глазура от 1 ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ч.л. лимонов сок или вода.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Гръцки козунак "Цуреки"

Продукти:
50 г прясна мая
2 ч.ч. прясно мляко
8 ч.ч. пресято брашно
1 1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени бадеми
1 ч.л. сол
настърганата кора на 1 портокал
2 с.л. смлян анасон
¼ ч.ч. зехтин
5 яйца
1 жълтък

Приготвяне:

Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и ¼ ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Испански козунак с праскови