Макар и не толкова разпространено по родните ширини, това огнено ястие все по-често се предлага в любимите ни ресторанти. За щастие, за да се насладите на богатия му вкус, не ви е нужен шеф-готвач, а съвсем мъничко желание. Ето и рецептата за едно ароматно чили кон карне:
Необходими продукти:
олио
1 голяма глава лук
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 с.л. чили на прах
1 с.л. червен пипер
500г. телешка кайма
1 консерва доматено пюре
1 консерва царевица
1 с.л захар
сол
черен пипер
кимион
1 консерва червен боб
сварен бял ориз за гарнитура
Начин на приготвяне:
Подгответе зеленчуците – нережете на ситно лука, почистете и нарежете червената чушка на лентички и нарежете на ситно чесъна.
Добавете мазнина към подходящ тиган и запържете лука, докато добие прозрачен цвят. След това добавете чесъна и чушката. Това е моментът, в който трябва да добавите и подправките – изсипете към пържещата се смес чилито, кимиона и червения пипер. Оставете за около 5 минути и свалете от котлона.
Раздробете каймата с малко вода. Прехвърлете сместа в предварително намазнен и нагорещен тиган и пържете до готовност.
На съвсем тих огън добавете към каймата, запържените зеленчуци, доматите от консерва, добре изцедения боб и царевицата. Овкусете с черен пипер, малко захар и сол на вкус. Оставете получената смес за още десетина минути и свалете от огъня.
Ястието поднесете топло, с гарнитура от сварен бял ориз.