Гроздето не е само за вино! ;)

При добро желание то може да бъде главен персонаж в приготвянето на превъзходни и изкусителни десерти и сладкиши. Виден техен представител е парфето с грозде...

Продукти:

500 мл прясно мляко
6 яйца
200 г захар
2 ч.л. брашно
2 с.л. желатин
200 г сметана
1 лимон
200 г гроздови зърна без семки
100 г узрели обелени смокини (или сладко от смокини)
50 г стафиди
200 г сладолед

Приготвяне:

Жълтъците се разбиват с 2 с.л. захар. Без да спира биенето, се добавят прясното мляко, брашното и се слага на огъня да ври, докато сместа се сгъсти. Охлажда се и се прибавя предварително разтворения желатин. Бие се с тел, за да се размеси добре.

Сметаната се разбива с 3 с.л. захар, а отделно белтъците – с останалата захар. В разбитите белтъци се разбива по малко от жълтия крем и по малко от разбитата сметана. Разбърква се до получаването на пухкав крем. След това се слагат смокините, гроздето, настърганата лимонова кора и стафидите.

Тортената форма се облива с вода и се напълва с крема. Оставя се на студено, докато се желира хубаво и се обръща върху тортен поднос. Преди сервиране се аранжира със сладолед и за ефект се украсява с чепка грозде.

Торта Парфе вместо сладолед >>

Крем Парфе с кафе >>
 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...