Селският бял хляб е най-лесното домашно печиво, което може да си направите. Много жени се притесняват от месенето на тестото – струва им се трудоемко, отнемащо много време, а и не са уверени в добрия краен резултат. Ще мислите така обаче само докато не опитате.

Има три причини, поради които този селски хляб е най-лесният:
 
-  не се изисква месене
- отнема малко общо време, за да се направи
- резултатът при печене винаги е съвършен, заради използването на намаслена огнеупорна купа

И ако всичко това не ви е достатъчно, да отбележим, че този хляб е невероятно вкусен!

Необходими продукти:

4 ч. ч. брашно
2 ч. л. сол
2 ч. ч. хладка вода
2 - 3 с. л.  захар
2 ч. л. суха мая
2 с. л. масло

В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои  15 минути.  В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се басорбира. Покрийте купата с кърпа или найлоново фолио. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключите. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната.

След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.

 Загрейте фурната до 220 грaдуса C и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.

Снимка: alexandracooks.com

Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно добре.