Най-престижният фотоконкурс в света за ботаническа фотография - International Garden Photographer of the Year - представи победителите в 11-те основни категории.

През 2018-а наградата за Снимка на годината спечели фотографът Марсио Кабрал с кадъра "Cerrado Sunrise", заснет в Серадо - географска област от влажни савани в Бразилия със специфична флора, фауна и голям брой ендемични видове.

"Изключително важно е да осветлим чудото на тези растения и да предприемем стъпки, за да запазим уникалната красота на екосистемата в Серадо. Засилих естествения блясък на изгрева, като увеличих контраста между цветята Paepalanthus chiquitensis и тревата", споделят победителят в конкурса IGPOTY 11, спечелил наградата и в категорията за "Пейзажи от дивата природа".

Конкурсът се организира в партньорство Кралската ботаническа градина във Великобритания, където отличените снимки ще бъдат изложени за посетителите до 11 март 2018 г. Можете да разгледате всички победители и финалисти в 11-ото издание на конкурса в сайта igpoty.com.