Последните два месеца в България са белязани от масовите протести, които всяка вечер окупират жълтите павета в центъра на София.

Жълтите павета, които са културно наследство, дори станаха повод за разгорещен обществе дебат, тъй като част от протестиращите ги вадеха от земята с неясна цел.

Жълтите павета са на фокус и в творческата колаборация "Мария Луиза", която се ражда като плод на приятелството между българо-американския моден бранд CHÀNTA и известния френски художник Жан-Пиер Дюрие. 

Снимка: Facebook/@CHÀNTA

Очарован от първото си посещение до България, артистът решава да увековечи една от иконите на столицата - а именно жълтите павета, в нещо повече от картина, пренасяйки ги върху дизайните на CHÀNTA. 

По този начин Жан-Пиер Дюрие отдава не само почит на красивата символика в българската история, но и на модерната култура, която преплита изящество, майсторство и съвремие.

В основата на колаборацията застава разпознаваемият и силно отличителен дизайн на модела с трапецовиден дизайн Giada - архитектурен и класически, но едновременно с това дързък и модерен.

Чантите от колаборацията "Мария Луиза" на бранда CHÀNTA, основан от Светломира Пидошев и Габриела Желева през 2018 г., са изработена изцяло на ръка в ателие в Италия от най-качествени материали.

Дизайните CHÀNTA x Jean-Pierre Duriez, както и още произведения от творчеството на френския художник, може да разгледате от 22 до 26 септември 2020 г. в софийската галерия "Оборище 5".