Всяка година модните специалисти щедро раздават съвети за това какво трябва и не трябва да обличаме. Не всички обаче са задължителни, дори тъкмо напротив. Какво имаме предвид?

"За": Да се забавлявате с модата

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ако примате модата твърде сериозно, може да се отегчите. Носете онези неща, които ви правят щастливи и не се притеснявайте да експериментирате с различни визии. В момента цветовете и бижутата са много актуални, почти няма как да сбъркате, дори и да сте по-смели в съчетанията си.

"Против": Да се страхувате да си шиете дрехи сами

Ако през изминалата година научихме нещо, то е че дрехите и аксесоарите тип "направи си сам" са новото черно. Блоговете и модните сайтове са пълни с всякакви съвети в тази посока - ако има нещо дизайнерско и скъпо, което надвишава бюджета ви, измислете начин как да си го направите сами.

"За": Да пазарувате съзнателно

Напоследък се обръща все повече внимание на това къде и как се произвеждат дрехите. Много масови линии се създават от работници в доста неприятни условия на труда или без грижа за околната среда, затова вече е тенденция да се подкрепят местните магазини и дизайнери.

"Против": Правилата

Ако всички изглеждахме еднакво, щеше да е отгчително да се гледаме един друг. Така е и с пазаруването - ако всички пазаруваме от едно и също място и купуваме еднакви неща, наистина става малко еднообразно и скучно. Добавете нещо извън правилата, което на вас ви харесва.

"За": Да се глезите

Понякога най-хубавите подаръци са тези, които си правим сами на себе си. Ако сте постигнали нещо, за което сте се борили - наградете се с нова рокля или онези убийствени обувки, на които сте хвърлили око от векове. Вместо да купувате само нещата, от които имате нужда, позволявайте си от време на време някоя глезотия.

"Против": Да изхарчите заплатата си за дрехи

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Модата е скъпо удоволствие. Дори и да пазарувате в магазини за дрехи втора употреба, опасността да се увлечете и да надхвърлите предвидения бюджет, е голяма. Купувайте неща, които ще носите много и можете да съчетавате с останалите си дрехи.

"За": Да си създадете свой собствен стил

Случва се постоянното следване на модните трендове да остави на заден план собствените ни виждания за това кое изглежда добре и кое не. Само защото нещо е модерно, това не означава, че трябва да го носите. Смело пропускайте определени трендове, особено ако не пасват на останалите дрехи в гардероба ви. Важно е да останете верни на собствения си стил.

"Против": Да изхвърляте старите си дрехи

Имате ли дрехи, които не ви стават или просто не искате да носите? Помислете преди да ги изхвърлите. Може би има начин да ги освежите с шевна машина и въображение или пък ги подарете. Ако все още са запазени, пробвайте да ги размените за други с приятелки, да ги продадете онлайн и да спечелите малко допълнителни пари, или пък ги дарете.  

"За": Да се гордеете с външния си вид

Ключът към това да изглеждате добре, независимо какво сте облекли, е да сте уверени в себе си и в избора си на дрехи. Независимо дали сте в настроение за перфектен маникюр или пък ви се ще нещо цветно и лудо - изглеждайте така, че да се чувствате добре в кожата си.