Пролет е. Животът навън става все по-пъстър, жизнерадостен и цветен. На всичкото отгоре идва и празникът на Цветята, в който всички ние окичваме косите си с красиви, нежни и благоуханни, ръчно изработени венци от върбови клонки, жълтурчета и маргаритки. И понеже цялата тази цветна еуфория все по-силно завладява сърцата ни, естествено е, ние, като дами, да искаме да се почувстваме като същински цветя. Затова се обърнахме към нашия доверен коафьор Мари, с която вече имахме щастието веднъж да ви запознаем.

Мари е невероятен експериментатор. Тя е същинска фурия както в прекия, така и в преносния смисъл. Ще ви развесели, ще ви изслуша и като задълбочен психоаналитик ще се опита да ви помогне и подкрепи с ценен съвет или забавна случка, а междувременно ще направи чудеса с косите ви. Но... това, само ако се осмелите да прекрачите прага на нейното студио "Бюти фейс", мъдрещо се кротко в София на бул. "Прага" 1.

С Мари си говорим за пролетните тенденции в прическите и по-точно за флоралните мотиви, чиято мода никога не остарява. От срещата ни с нея научихме как да поканим сами пролетта и цветята в косите си. Благодарение на нея успяхме да разгадаем и стъпките към осъществяването на една модерна за сезона и романтична прическа, сътворени и изваяна в красивата компания на Цветята.

LadyZONE.bg: Мари, разкажи за флоралните тенденции тази година.
Мари: "Флоралната тенденция е изключително актуална в облеклото и аксесоарите към него като чанти, шалове, бижута и обувки. Цветята присъстват и под формата на щампи и принтове почти навсякъде. Ако дамите са по-романтични и истински усещат, че едно цвете като допълнение към прическата би осветило деня им и освежило настроението им, изборът им е чудесен, стига да не се допусне претрупване на визията откъм флорани елементи. Достатъчно е да се спрем на флоралния мотив като акцент – било то на част от тоалета ни или под формата на аксесоар, втъкан в косите. Затова и винаги повтарям на своите клиентки: "Моля ви, придържайте се към максимата: Малкото е повече! Така всеки ще ви забележи!"

LadyZONE.bg: Трябва ли да съобразим избора си на цвете/цветя за косата си с дадения повод или събитие, на което ще присъстваме?
Мари: "Писани правила за това колко цветчета да нахвърлим в косата си или какво трябва да бъде цветето според повода – естествено или изкуствено – няма. Но е въпрос на вкус и стил да знаем някои тънкости по въпроса. Като цяло на събития около балове, сватби, кръщенета и т.н., е добре да се спрем на изкуственото цвете. Най-типичният и характерен за подобни събития, включващ във визията на жената цвете в косите, е фламенко стилът – прибрана в кок коса с голямо втъкано в него цвете. Нека да не забравяме, че за балове и сватбени събития вплитането на флорални елементи в прическите е неизменен детайл, а и често търсен ефект, в съчетание на цялата концепция за събитието."

LadyZONE.bg: Мари, какво мислиш за вплитането на естествени цветя в косите?
Мари: "За по-романтичните дами обаче, които ще присъстват например на градинско парти, пуснатите коси с вплетени в тях малки естествени цветчета е великолепен избор. За съжаление естествените цветчета бързо увяхват. Ето защо е добре събитието, на което ще си сложим естествено цвете в косите, да не изисква присъствието му дълго време. Но затова пък на пазара се предлага богат избор от флорлани аксесоари за коса. Материите са най-разнообразни – текстилни, метални, дървени, облечени в кожа, коприна, сатен, деним или брокат. Идеята е всички те да се доближават максимално близо до естествената флора."