Най-скъпата дамска чанта в света беше продадена на търг – ексклузивната Hermes Himalaya Birkin е закупена от анонимен купувач за 380 000 долара в Хонконг.

Първоначалната оценка на чантата е между 193 000 и 258 000 долара, но в крайна сметка моделът е продаден за двойно по-висока цена от очакваното. 

Чантата е ръчно изработена от крокодилска кожа през 2014-а, като има 18-каратови златни катарами и каишка с 205 диаманта. Наименованието на чантата "Himalaya" в случая не назовава произхода й, а техниката на изработване – деликатно преливане на цвета.

Сивкавите тонове преливат плавно в перлено-бял цвят, напомняйки на заснежените Хималаи, като специалната градация на цвета на крокодилската кожа е изключително трудна и изисква прецизна обработка.

Birkin вече държи рекорда за най-скъпата продадена чанта, чупейки собствения си рекорд от миналата година на подобна бяла Himalaya Birkin за над 300 000 долара.

Класическата форма на Himalaya Birkin е създадена през средата на 80-те години на миналия век, като в момента има 6-годишен списък за изчакване на желаещите подобна чанта.

 

Публикация, споделена от CHRISTIE'S (@christiesinc) на