Всеки един от нас се е сблъсквал с не толкова лесния въпрос: „Какъв подарък да избера?“. Подаръците са онова нещо, без което не можем, тъй като те носят заряда на щастието. Избирането на подарък за наш близък приятел или роднина може да се окаже понякога и мисия невъзможна. Дали да бъде книга, парфюм или билет за далечна дестинация? Но може и да бъде нещо съвсем различно… нещо, изработено ръчно с много труд и внимание към детайла, нещо което изпъква на фона на всичко останало, защото е оригинално.

Снимка: Личен архив

Днес ще ви запознаем с едно момиче на изкуствата и се надяваме да ви помогнем в избора ви за следващ подарък, поне малко. Тя работи с епоксидна смола, за да създава различни аксесоари и за да покаже, че изкуството няма измерения.

Магдалена Митева учи архитектура, а това, което я е подтикнало да учи за архитект отново е изкуството, тъй като обича да рисува. „Харесвам и ценя изкуството под каквато и да е форма. Така започнах да създавам красоти от епоксидна смола“, споделя самата тя.

Снимка: Личен архив

Епоксидната смола се състои от два компонента - смола и втвърдител, които се смесват в определено съотношение, обяснява Магдалена. Самата смола е прозрачна и за да се получат цветове, се добавят пигменти. Втвърдяването отнема около 24 часа, като след изваждането от формата е добре да останат още няколко дни до пълно втвърдяване. С цел продуктите да придобият красив завършен вид, Магдалена не добавя само пигменти или бои, а и още нещо: „Имам доста модели с фолио, камъчета, брокат, естествени изсушени цветя, а сега напоследък любимите ми модели са с камъчета и мидички - получава се едно страхотно малко море“.

Снимка: Личен архив

Основната й идея била да изработва само подложки, но впоследствие започва да прави подноси, книгоразделители, различни видове ключодържатели, стойки за вино, гребенчета, палитри за грим, визитници, поставки за бижута и обеци, за които признава, че са нейният любим аксесоар.

„Обичам всички интересни и различни аксесоари, но откакто създадох моите обеци не спирам да ги нося – те са ми любими“.

"Всичко ми е приятно да изработвам, тъй като го правя с голямо желание, но може би, когато експериментирам с нови модели ми е най-интересно какъв ще бъде крайният резултат. В началното си състояние смолата е течна и е изключително интересно да видиш как точно ще изглежда продуктът, след като се втвърди, тъй като в повечето случаи е коренно различен от началната му форма, но мисля, че точно това е интересното и това прави продукта уникален, защото шансът да се направи същия отново е много малък", разказва тя.

Най-сложни са "по-малките неща", защото в малката формичка трябва да създадеш нещо красиво. За всеки продукт времето за изработка е различно - приблизително около час, като това не включва времето за втвърдяване.

Магдалена казва, че се радва и на по-странните поръчки, защото по този начин пробва нещо, за което не се е сетила сама. "Най-трудни мисля, че са продуктите, които първия път са се получили съвсем случайно и след това да трябва да ги повторя", признава тя.

Най-новият продукт, който Магдалена изработва е т. нар. попсокет (popSocket) - модерен аксесоар за мобилни телефони, който се залепя на гърба на самия телефон. Прави устройството много по-лесно за захващане и по този начин улеснява правенето на снимки, селфита, играенето на игри и гледането на видеоклипове. Освен това дава допълнителна сигурност на смартфона и го прави по-стабилен.

"Както и при всички други продукти, така и при този, ми беше интересно да правя нови неща. PopSockets станаха известни през 2017/2018, но сега тенденциите се подновяват, така и реших да пробвам да направя продукти, които са като мини красиви подложки", споделя Магдалена.

Още по темата: