През 2017 г. 19-годишната Халима Аден се превърна в световна сензация, след като стана първият модел, който носи хиджаб. Красивата кенийка обаче е решена да се откаже от професията си на манекенка, защото чувства, че модната индустрия е в конфликт с религиозните ѝ убеждения като мюсюлманка.

Известността на модела идва още през 2016 г., когато младата жена за явява на конкурс за красота в щата Минесота по бански и хиджаб. През следващата година подписва договор с модна агенция и прави дебюта си на модно шоу в Ню Йорк.

Халима бързо става един от най-популярните нови модели, тъй като често е сочна като пример за етническо и религиозно разнообразие в модата. Въпреки успеха, тя признава, че не се чувства добре като част от модната индустрия. Според нея все повече се губи контакта с „истинската Халима“.

Снимка: Getty Images

Тя публикува няколко поста в Инстаграм, в които споделя колко е трудно да бъдеш едновременно модел и практикуващ мюсюлманин. Често нещата, които се изискват от нея като манекенка, са в противоречие с религиозните ѝ възгледи.

Халима разказа, че времето в изолация заради COVID-19 ѝ е дало възможност да просмисли живота си и е стигнала до заключението, че ако продължи кариерата си като модел, в крайна сметка ще трябва напълно да се отрече от идентичността си като мюсюлманка.

Снимка: Getty Images

Освен че трябва да се облича с дрехи, които не са подходящи според вижданията на исляма, Халима понякога трябва да пропуска и задължителните молитви. Тя дори разказва, че след като се е снимала в реклама на джинси, призоваваща потребителите да открият „своя собствен стил“, се е заключила в хотелската си стая и е плакала, защото е почувствала, че самата тя губи стила си.

Снимка: Getty Images

„Както съм казвала много пъти, да бъдеш малцинство, част от малцинство, част от малцинство, никак не е лесно“, написа тя. „Да си „хиджаб“ е пътешествие с много върхове и спадове.“

Най-голяма подкрепа за вярата на Халима Аден е майка ѝ, която често пъти ѝ е помагала да прави правилен избор и да не се „продава“, както и да не изоставя религията си и културната си идентичност.

Снимка: Getty Images

Певицата Риана и сестрите манекенки Джиджи и Бела Хадид подкрепиха решението на 23-годишната Халима да се откаже от модния бизнес. Сестрите Хадид дори написаха, че се гордеят с нея и я приемат за своя сестра.