Ако имате усет към стила и модата, желание да сте изискани и елегантни, но имате нужда от верен гид по пътя към безупречния стил, има с какво да ви зарадваме. На пазара излиза "Пътеводител на добрия вкус" - съвременен наръчник за стил на живот с бързи и лесни практични съвети, които са съобразени с индивидуалните ни нужди. В него ще намерите някои от златните правила и вековните традиции в изкуството на етикета и добрите обноски по утвърден и иновативен начин.

Снимка: Личен архив

Автор на пътеводителя е Станимира Янакиева - дългогодишен експерт в областта на модата и лайфстайла. От 2015-а е ръководител на отдела "Стил и визия" в bTV. Описва себе си като хедонист и визионер, насочена към новото, но черпеща вдъхновение от класиката.

"В годините съм развивала тези знания, които се наричат Savoir-vivre, или френската философия как да се живее добре, стилът на живот, който във Франция се предава от поколение на поколение, и е свързан с изисканите маниери в елитното общество. Може би звучи доста претенциозно, но всъщност това е тази добавена стойност към нашата личност, която ни прави по-ценни за нас и за средата, в която живеем. Вярвам, че всеки човек би искал да има необходимите знания и умения, за да бъде достойна и желана компания както за себе си, така и за околните", споделя авторката.

Книгата е разделена на пет глави, които запознават читателите с насоките за лайфстайл начин на живот през 21 век. В първа глава ще намерите идеи как да изградим личен стил:

  • основните насоки за дрескод;
  • как да организираме нашия гардероб;
  • как да комбинираме дрехи и аксесоари;
  • каква е подходящата прическа за нас;
  • какви са основните стъпки за гримиране и всичко необходимо за перфектния стил и визия.

Във втора глава фокусът е върху златните правила за етикет и добри обноски - какъв е протоколът на маса - използването и предназначението на прибори за хранене, чаши и какво казва етикетът при тяхното сервиране. Има специална тема за това как да бъдем перфектен гост и домакин, както и за умението да водим разговор.  

Трета глава е посветена на познанията в кулинарията - на конвивиума Slow Food с участието на нашите национални продукти като зеленото сирене от района на Черни Вит и колбасът нафпавок; кулинарни курсове за любители и професионалисти в Le Cordon Blue и Аcademia Barilla (има различни рецепти, които може да се приготвят, като френският десерт Париж-Брест и прословутият яйчен сандвич на The Ritz London); запознанство с висшия пилотаж на ресторантите със звезди Мишлен; как да си направим красив пикник сред природата или в хола и т.н.

Има специална част, отделена на изкуството за пиене на следобеден чай (каква е разликите между low tea и high tea) и какво казва етикетът при неговото сервиране.

Читателите ще открият как да дегустират вино и как да изградят базови сомелиерски умения, и да познават основни характеристики като сортовете грозде, тероара, ферментацията, производствения процес и т.н.

Отделено е и специално внимание на часа за коктейли - как да бъдем "бартендър" у дома и рецепта за бестселъра на коктейлите - Белини.

Четвърта глава има за цел да насочи фокуса на читателите към различни вдъхновяващи места и събития като легендарния филмов фестивал в Кан; запознанство с хилядолетната история на скъпоценните и полускъпоценни камъни, на изкуството на едни от най-красивите и изящни бижута в света, които предлага училището за бижута L'École Van Cleef&Arpels в Париж.

Снимка: Личен архив

Пета глава насочва вниманието повече към нас. Време, в което да си дадем възможност да „пристигнем“ и да се запознаем с нас самите. Защото мислим, че живеейки в нашето тяло, знаем всичко за себе си и какво e правилно да даваме на душата, която го обитава. Но когато ,,пристигнем“ в живота си така, че да имаме смелостта да спрем да носим багажа, който е бил част от пътя ни дотук, и приемем с благодарност уроците и инвестицията в нас самите, тогава постигаме истинското заръщане ,,у дома“.

"Споделям с читателите тази част от практиките, чрез които намирам път към своя вътрешен свят и които ме карат да се почувствам по-добре, по-осъзната и разбираща себе си. Ползите от заниманията с йога, медитации, тай чи, паневритмия и арт терапия са безспорни и практикуването им е изключително необходимо във времената, в които живеем, ако желаем да бъдем по-центрирани и по-обърнати към нас самите. Описвам една кратка йога нидра, която може да си направим сами вкъщи и любимата ми ,,Медитация на осъзнаването“", с поделя още Станимира.

Наръчникът завършва с пътешествия. "Сред фаворитите ми има няколко места, на които не мога да се наситя - Маракеш, Париж, Цикладските острови и Мелнишките пирамиди. Маракеш е сън, магия, място, на което се усеща много силна притегателна енергия. Била съм два пъти в този град и нямам търпение да го посетя отново и отново, защото там открих едно много специално място - Jardin Majorelle. Париж ми дава финеса, изискаността, претенциозността на моменти, своето гостоприемство, вековните традициите и онази характерна за французите наслада от живота Joie de vivre, която владеят така добре. Цикладите ми дават хоризонт и време за презареждане. А България е моят дом и моите корени, към които обичам да се завръщам", казва авторката.

Покрай пътуванията в книгата ще научите и за 15 топ хотела, в които Станимира Янакиева е отсядала, и които според нея заслужават достойно внимание.

Премиерата на книгата е на 16 септември. За повече информация следете сайта svfashionstudio.com и Ladyzone.bg. 

Повече за авторката

Станимира Янакиева е експерт в областта на модата и лайфстайла с дългогодишен опит. Стои зад визията на много модни, лайфстайл и рекламни проекти, работила е като моден стилист в престижни списания, била е моден редактор в издателства, организатор на специални събития, aвтор на ексклузивни статии в лайфстайл и научни издания, уъркшопове, хоноруван лектор в университет. От 2015 година е ръководител на отдел „Стил и визия” в bTV. 

През 2009-а създава SV Fashion Studio – концептуално студио за дизайн, мода, стайлинг и организиране на ексклузивни събития. Основната му философия е да предлага стил, вдъхновение и високо качество на изпълнение.

Станимира има бакалавърска степен по „Мода“ от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и магистърски степени по „Лайфстайл журналистика“ от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“ и по „Изобразително изкуство (Мода)“ от Факултета по приложни изкуства към Националната художествена академия.

Има допълнителни специализации в Università Bocconi, Milan, Italy - Management of Fashion and Luxury Companies; The Museum of Modern Art – MoMA, New York, USA - Art & Activity: Interactive Strategies of Engaging with Art; L'École Van Cleef & Arpels, Paris, France - Art Nouveau Jewelry from School to Museum и в Institut Villa Pierrefeu, Glion/Montreux, Switzerland - European Art of Dining.

Към момента работи по дисертация на тема „Лайфстайл преса - еволюция, стилове и постмодерни тенденции на визуална репрезентация чрез типография и изображение“ за придобиване на образователна и научна степен „доктор” към СУ „Св. Климент Охридски“ на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация.