Определяно като „най-успешната нощ на модата“, благотворителното събитие Мет Гала 2021 събира средства за Музея на изкуството „Метрополитън“, намиращ се на "5-о авеню" в Ню Йорк. Събитието приветства едни от най-известните личности, млади таланти, както и доайени в модната индустрия.

След като събитието не се състоя през 2020-а поради пандемията от коронавирус, то беше отложено за 13 септември 2021 г. – доста необичайна дата, имайки предвид традицията Мет Гала да се провежда в първия понеделник на май.

Темата, под чийто знак мина тазгодишното издание, бе „Американска независимост“, което даде невиждана досега възможност за артистична интерпретация от страна на присъстващите. Музеят на изкуството ще предложи на своите посетители и две модни изложения в Центъра за костюми на Анна Уинтур – първата е озаглавена „В Америка – лексикон на модата“, а втората – „В Америка – Антология на модата“. В същата тематика ще се състои и следващата Мет Гала през май 2022 г.

Вижте и най-впечатляващите визии от тазгодишното благотворително събитие.

Снимка: Getty Images

Били Айлиш тази година е съпредседател на Мет Гала и това я прави най-младата звезда, заемала тази роля. Американската изпълнителка сервира холивудски блясък, появявайки се облечена в обемна рокля в прасковено, чийто дизайнер е Оскар де ла Рента. Дължините на роклята величествено се носеха по знаменитите стъпала в залата. Гримът и фризурата на Били Айлиш нееднозначно асоциираха с образа на Мерилин Монро – платинено руса коса в боб стил. Тя бе придружена от своя брат и продуцент Финиъс О’Конъл, чиято визия бе решена в изцяло червено.

Снимка: Getty Images

Ким Кардашиян приема за сериозна задача да пренапише правилата на Мет Гала. Нейната визия за пореден път скандализира и разедини модните критици и почитатели. Този път тя се появи в изцяло черно облекло по тялото с дълъг воал. Лицето на риалити звездата също бе изцяло покрито с черна маска. Не по-скандална се оказа и прическата на Ким – конска опашна с дължина почти до земята.

Снимка: Getty Images

Стилът на Кара Делевин имаше за цел да даде на света послание. Косата й беше небрежно мокра, а гримът й ярко акцентираше на очите. Визията на модела е създадена от дизайнера на "Диор" Мариа Грация Чиури, която е известна с борбата за правата на жените в работата си. Кара носеше бял панталон, високи бели обувки и бяла бронирана жилетка с надпис „Peg the Patriarchy“, който разбуни духовете в светските среди. В интервю за "Вог" звездата сподели: „Ако някой не знае какво означава, нека да го потърси сам. Става въпрос за силата на жените и равенството на половете“. Фразата се свързва с „преобръщане на традиционните роли“ и „позволява на жените да приемат сексуалността си“.

Снимка: Getty Images

Риана заложи на идеологията, че десертът се сервира последен. Звездата знае как да създаде магия на килима на Мет Гала и да прикове погледите, появявайки се винаги в драматични тоалети. Този път визията на певицата бе решена в обемно черно палто, наподобяващо формата на рокля, изработена от олекотена завивка. Визията от „Баленсиага“ бе допълнена от тъмна зимна шапка и сребърна огърлица.

Снимка: Getty Images

Малюма заложи на визия на вампир и каубой, създадена от Донатела Версаче. Костюмът на колумбиеца е изработен от червена кожа с акценти от блестящи златни и сребърни диаманти, по ръкавите на якето се носеха ресни, а визията бе допълнена от червени ботуши. Певецът носеше специално изработена за него ръкавица на лявата си ръка с името на албума му от 2020-а „Papi Juancho“. Малюма даде интервю за Entertainment Weekly и към него се присъедини Донатела, която сподели, че е горда от създадена визия: „Аз съм най-голямата късметлийка тази вечер. Темата беше Америка… трябваше ми силен мъж, каубой. Кой е по-добър от Малюма?“.

Снимка: Getty Images

Сред останалите личности, които посетиха Мет Гала тази година, бяха Lil Nas X, Дженифър Лопес, Вера Уанг, Упи Голдбърг, Тимъти Шаламе и много други.