Една многообещаваща българка стана „Дизайнер на годината“ и взе „Златна игла 2020“ на Академията за мода – Ина Асса. В предаването „Тази събота и неделя“ тя заяви, че призът й носи огромно удовлетворение. „На родна почва е най-трудно да се докажеш", каза Ина Асса.

Тя е дъщеря на известния български художник от еврейски произход Греди Асса. Завършва Първа английска езикова гимназия в София. Следват специализации по дизайн на обувки, женска мода и архитектура в престижни колежи в Лондон и Ню Йорк, включително и най-известното и старо училище за мода “Esmod” в Париж. Работила е за Paco Rabanne и Givenchy като асистент дизайнер, а за Elie Saab е дизайнер на две колекции висша мода и две колекции прет а порте – обувки и чанти. За себе си казва, че е „витаеща в облаците, летяща на балон, невъобразимо рошава, изтънчено нисичка, несравнима ентусиастка, неописуема пътешественичка“.


Дизайнер е на собствена линия дамски дрехи “Mademoiselle Credo by Ina Assa” и на голяма част от колекциите бизнес облекло в българския бранд Credo, където оставя трайно своя почерк и вдъхновение.


Ина Асса е вдъхновена от Карл Лагерфелд и неговото невероятно чувство и способност да влиза в стиловете на модните къщи, за които работи. Credo за нея е огромно предизвикателство – „Най-трудно е да правиш класическа мода без да си скучен.“ Ина Асса залага винаги на естествените материи, минималистичен стил в комбинация с малко френски шик.

Името Ина Асса става особено разпознаваемо, когато през октомври 2018 година президентът на България Румен Радев и съпругата му Десислава са на официална аудиенция при Елизабет Втора в Лондон. Подаръкът, който английската кралица получава, е изработен именно от Асса – брошка, вплела в себе си български шевици, направена от сребро и камъни „Сваровски“.