„Това е най-ценният комплимент, който някога съм получавала!” – това признава Екатерина Свечева, която бе избрана за лице на „Златна игла 2022” – награди, които ежегодно връчва Академията за мода вече за 29-и път. 

Екатерина, която е инфлуенсър, топмодел и студентка по PR във ФЖМК, споделя, че за нея „Златната игла” е най-стилното и издържано модно събитие в България – синоним на класа, стил и ниво. А годишната награда е едно истинско признание за труда, иновативността и въображението на българските дизайнери.

По традиция Гери Дончева Янков, която е тв водеща, пиар експерт, автор на книги за деца, а вече и майка, ще бъде водеща на събитието, което ще се състои в средата на ноември в хотел „Рамада София”.

Известната дама определя „Златна игла” като стожер и еталон в българския лайфстайл. За нея е привилегия, отговорност и удоволствие да бъде водеща на ревю-спектакъла по повод Годишните награди на Академията за мода, чиято постановка е на Боян Караиванов.

Статуетка, изработена от бижутера Анжело Красини, тази година ще бъде присъдена в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината – мъжка мода”, „Модна къща на годината - дамска мода”, „Булчинска мода”, „Абитуриентска мода”, „Уникална мода”, „Моден гримьор”, „Моден фотограф”, „Аксесоари” и „Най-добър млад дизайнер”.

„Виновникът” за създаването на красивата надпревара, проф. д.н. Любомир Стойков, който е председател на Академията за мода, споделя историята й и разкрива кои ще са новите категории, в които за първи път ще бъдат отличени млади творци: „Изминаха 29 години от учредяването на „Златна игла”. Навършиха се и 28 години от първата церемония по награждаването, която се състоя в Народния театър „Иван Вазов” през 1994 г.

За този наистина дълъг период наградата на Академията за мода се утвърди като несравним и незаменим стимул за развитието на българския дизайн и на модната ни  индустрия. Доказателство за тази динамика е и въвеждането на две нови категории, в които за пръв път тази година ще наградим наши модни творци – „Абитуриентска мода” и „Уникална мода”. „Златната игла 2022” ще изпълни за пореден път и своята културна и социално-отговорна мисия, като даде стипендии на талантливи студенти по моден дизайн”.

В предстоящия спектакъл ще покажат свои творения и вече носители на приза - Албена Александрова, София Борисова, Радослава Лазарова, Радостина Долапчиева и Аксел Харди. Стоян Радичев също се представи изискани тоалети, както и модни брандове като „Maison Estrella” с дизайнер  Ирен Велковски, „Mia Touché” с дизайнер Мария Радославова, „Andrews”, „Alessa” и младата дизайнерка Пламена Мишева.