Кинофестивалът в Кан е важно събитие за индустрията, което всяка година събира бележити имена – актьори и режисьори. По червения килим е задължително да се появите официално облечени, като дрескодът е „Блек Тай“ (Black Tie). За дамите това означава дълга рокля до земята, малка чанта и обувки, съобразени с цвета на роклята и цялостната визия. Токът задължително е висок, а подметките никога не са на платформа.

През 2018 година обаче емблематичният филмов фестивал беше атакуван от бунтарката Кристен Стюарт, която демонстративно събу черните си токчета в знак на протест срещу правилото в Кан да се носят само обувки на висок ток. Актрисата тогава заяви: „Ако мъжете не са задължени да носят токчета и рокля, не можете да задължите и мен“.

Тази година официалният дрескод беше нарушен от Дженифър Лорънс. Дългата и много елегантна червена рокля Диор не позволи да видим с какви обувки пристига актрисата, но при излизането си от Фестивалния и конгресен дворец тя беше принудена да повдигне тоалета и тогава видяхме обувките й – обикновени черни джапанки.

Снимка: Getty Images

И докато Кристен Стюарт открито атакува всички забрани по отношение на облеклото, то не сме сигурни за Дженифър Лорънс - дали просто е искала да се чувства комфортно и да избегне трудното слизане по стълбите с токчета и рокля.

Снимка: Getty Images

Каквато и да е причината за джапанките, те ни показват, че всички звезди са преди всичко обикновени хора, които точно като нас могат да изпитат неудобство и да попаднат в подобна ситуация.

А ето и още една нетипична ситуация -  как едно бебе плаче на червения килим: