Избел Толедо почина на 59-годишна възраст. Модната дизайнерка се прочу през 2009 г., когато облече Мишел Обама за церемонията по полагане на клетва от Барак Обама при встъпването му в първия президентски мандат.

Толедо не следваше сляпо тенденциите в модата и се открояваше със собствения си почерк.

„Не съм модна личност, аз съм инженер“, признава Толедо през 2012 г. пред CNN.

Нейният съпруг и партньор в бизнеса Рубен Толедо обяви, че тя е починала от рак на гърдата.

Двамата се запознават в гимназията и за Рубен това е любов от пръв поглед. На Изабел са нужни четири години, за да отговори на чувствата му. Двамата сключват брак през 1984 г.

Рубен е художник и именно той прави скиците на роклята и палтото в стил 1960-те, които Мишел Обама носи по време на инаугурацията. В онзи студен януарски ден на 2009 г. коментаторите определят цвета на тоалета като нещо средно между жълто, зелено и златисто.

20 януари 2009 г. Барак Обама току-що е положил клетва като 44-ия президент на САЩ
Снимка: Getty Images

Самата Изабел Толедо споделя пред New York Times, че цветът е „лимонена трева – много оптимистичен и носещ слънчева светлина“.

Изабел започва да шие още на 8-годишна възраст. Емигрира от Куба в САЩ, когато е тийнейджър. Представя първата си колекция в нощен клуб в Ню Йорк през 1984 г.

В периода 2006-2007 г. е творчески директор на Anne Klein.

„Винаги съм вярвала в модата за всички – всички възрасти, телосложения и стилове са приемливи. Харесвам различието“, признава през 2014 г. Изабел Толедо за Interview Magazine.