Упи Голдбърг е американска актриса, комик, продуцент, сценарист, певица и текстописец. Рожденото й име е Карин Илейн Джонсън, родена на 13 ноември 1955 г. в Ню Йорк Сити, САЩ. Тя е един от малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди „Оскар“ (за кино), „Еми“ (за телевизия), „Грами“ (за музика) и „Тони“ (за театър).

"Оскар" за най-добра поддържаща женска роля във филма "Призрак" (1990)

"Златен глобус" за най-добра актриса в драма "Пурпурен цвят" (1985)

Филмографията й е впечатляваща, а комедийният талант – безспорен. Тя дебютира в киното през 1982 г. във филма “Гражданин” и оттогава се е снимала в над 100 филмови и телевизионни продукции. Сред тях са "Призрак" с Деми Мур и Патрик Суейзи, "Играчът" с Тим Робинс и Грета Скаки, "Произведено в Америка" с Тед Дансън и Уил Смит, "Духовете на Мисисипи" с Алек Болдуин и Джеймс Уудс, "Луди години" с Уинона Райдър и Анджелина Джоли и много други.

Освен това е печелила "Сатурн", "БАФТА" и "Златен глобус". Има звезда на Холивудската алея на славата.

През 1994 г. става първата жена, която води церемонията по раздаването на наградите "Оскар" без партньор. Правила го е още три пъти – през 1996, 1999 и 2002 г.

Вокалният й талант се откроява в анимационните филми "Цар лъв" и "Алиса в страната на чудесата". По телевизията Голдбърг се е появявала в пет епизода на “Star Trek : The Next Generation”, и като водеща на своето собствено среднощно разговорно шоу “The Whoopi Goldberg Show”. Тя е участвала и в много телевизионни спектакли, като нейните собствени програми в HBO и телевизионните предавания “Comic Relief”, които заедно с Били Кристал и Робин Уилямс води всяка година.

През 1992 година тя прави своя литературен дебют с детската си книжка "Alice".

Упи Голдбърг има три провалени брака. Била е омъжена за Алвин Мартин, Дейвид Клаесен и Лайл Траченберг. От първия си съпруг актрисата има син Александър.